Skall välfärden byggas på andras ofärd?Välfärdsjobb, vad är detta för något egentligen? När man läser Studieförbundet Näringsliv och Samhälles (SNS) modell för detta så framgår det att välfärdsjobb "innebär en gradvis ökande skyldighet för den som är sysslolös, men arbetsför, och som får sin försörjning av samhället att utföra välfärdsuppgifter som annars inte skulle bli gjorda."

Samma som Fas3
I princip så kan man säga att det för den enskilde långtidsarbetslöse inte innebär någon som helst skillnad jämfört med de fas3 jobb som förekommer idag. Den stora skillnaden är att i välfärdsjobben så utgår ingen statlig ersättning för anordnaren.  Nu föreslår Socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt samt den ekonomiske talesmannen, Tommy Weidelich välfärdsjobben som alternativ.  Jag hoppas att de inte köper idén rätt av för i så fall har de knappast förbättrat villkoren för de långtidsarbetslösa utan snarast cementerat en oigenomtränglig, oförstående och likgiltig politisk vägg  mot de långtidsarbetslösa och de faktiska villkor som vi tvingas leva i.

Cementvägg
Jag hoppas både för min egen och alla andra arbetslösas skull att Juholt, Weidelich artikel  i DN bara var en oigenomtänkt och lite slarvigt ihoprafsad artikel avsedd att visa handlingskraft.
Hur skall vi arbetslösa annars lyckas att forcera denna enorma cementvägg murad av en nästan total politisk enighet, ignorans, cynism, marknadskrafter och ren okunskap?

Lek med tanken att välfärdsjobben blir verklighet.

Vill vi ha oavlönad och bitter personal bland åldringar, sjuka och barn, människor som går och bekymrar sig dagarna i ända över sin ekonomi istället för att av hjärtat kunna ge ett leende och en varm hand?

Vill vi ha en situation där en kommun eller ett landsting i ekonomisk sparnit börjar att ersätta avlönad personal med oavlönade välfärdsarbetare? Det finns redan sådana tendenser med fas3.

Vill socialdemokratin fjärma sig en gång för alla ifrån de människor som marknaden redan ratar? Tänkvärt är att vi blir allt fler och innehar fortfarande rösträtt.

Vill vi verkligen ha en välfärd som bygger på andras ofärd?

Är det någon som på allvar tror att den arbetslöse 50-åringen med helt annan bakgrund än vård och omsorgssektorn går vidare till ordinarie arbetsmarknad från ett välfärdsjobb?

Varför inte i stället införa en allmän välfärdsplikt i Sverige, där alla medborgare som kan under en period får göra en insats för välfärden med liknande ersättning som vi arbetslösa nu istället tvingas leva med i många, många år?  

Vill vi verkligen ha en välfärd som bygger på andras ofärd?

Kommentarer
Postat av: Eva Lindblad

Mycket bra skrivet! Det finns en anledning till att jag och många med mig har valt bort vård- och omsorgssektorn som yrke, varför skall vi då göra det som gratis arbetskraft. Jag tvivlar inte på att det behövs mer folk inom vården, men det ska i så fall vara av kompetent folk och med ordentliga anställningar.

Politikerna, oavsett om det är S eller M, måste sluta dela upp folk på det sätt som sker idag.

Eva

2011-04-03 @ 15:27:47
Postat av: Sanna

Lysande formulerat. Och. Ja, det ser mörkt ut...

Hoppet om en stark opposition mot moderat politik slocknade innan det ens hann riktigt flamma upp och få fäste. När Håkan Juholt för första gången konkretiserar vilka lösningar han ser för att komma till rätta med barnfattigdom och sociala orättvisor, säger han: "Vi sätter deras föräldrar i en lika förödmjukande tvångsåtgärd". Eller tänker han att vi inte ska ta så illa vid oss om det förhatliga anordnarbidraget försvinner. Det som gör att jag s.a.s avlönar arbetsgivaren istället för tvärtom. Naivt av mig att tro att det bara var moderater som kunde tänka ut något så vidrigt.Så vad hände med den vackra retoriken om "att alla ska få plats under paraplyet när det regnar", Håkan Juholt?

Var bara gammal sosseretorik som låter bra men förpliktigar till intet?

Trots att du och din högervridne ekonomiske talesman Waidelich har information från bland annat fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet som dömer ut "välfärdsjobben" helt så slår ni in på den här vägen?

Hur ska jag kunna tolka ditt agerande som något annat än en sosse som vill föra moderat politik men med en stor röd ros i knapphålet som dekoration?ps,

Kommunal kritiserar "välfärdsjobben" för att de inte kommer leda till anställning och för att de med störtsa sannolikhet kommer att innebära undanträngningseffekter. Vårdförbundet är iskalla eftersom de inte vill ha outbildad, ickekompetent personal inom vård och omsorg.

2011-04-04 @ 10:48:41
Postat av: Benfreds hörna

Ja, jag ställer mig verkligen frågande inför vad socialdemokraterna egentligen vill och tänker göra vid ett eventuellt regeringsskifte. Detta svar fick jag från Håkan Juholt när jag ställde mig frågande inför välfärdsjobben på hans sida i Facebook:"..Vi kommer tillbaka med förslag för de som ej tar sig in på arbetsmarknaden, så att också alla dessa arbetslösa kan få växa som människor, klara sin försörjning och få vara med att utveckla Sverige. Vi har precis påbörjat det jobbet som kommer att ta lite tid.."

2011-04-04 @ 11:00:48
URL: http://benfred.blogg.se/
Postat av: NoCash

Ta en titt på denna film...http://www.youtube.com/watch?v=upLcanF8JT0Verkligheten i vitögat!NoCash

2011-04-05 @ 16:56:09
URL: http://nocashismyname.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0