Den starkes rätt att tala.. eller…Därför skall ni tiga..I riksdagsdebatten gick diskussionens vågor heta och skarp kritik framfördes från bägge blocken mot…osv.
Läs istället:
I riksdagen var bråket i full gång och det gnyddes och gnälldes högljutt inte minst från.. osv

 

Åsiktshierarkin är en oskriven men ändå tydlig lag som baseras på varje individs status i samhället alltifrån proffstyckarnas, politikernas och andra inflytelserika personers okränkbarhet. Att kalla statsministerns verbala motvilja mot bidragslinjen för gnäll istället för kritik är otänkbart för de allra flesta, även för medelsvensson.
Däremot är det mer eller mindre tillåtet att kalla den långtidsarbetslöses lika starka verbala motvilja mot exempelvis fas3 för gnäll istället för kritik. Du behöver inte vara särskilt mycket längre upp i hierarkin för att tillämpa gnällstämpeln på den du anser dig vara för mer än.  Varför?


Av egen erfarenhet vet jag att det knappast har att göra med hur man uttrycker kritik (eller gnäll som det blir i mitt fall som arbetslös).  Det spelar ingen som helst roll vilket språk som används eller hur saklig kritiken är så länge du skyltar med en låg social status. Din roll som en av de lägst stående i den sociala hierarkin bland arbetslösa, sjuka och andra utsatta grupper, den är att tiga, vara tacksam och samtycka till det som samhällets vinnare, med segrarens rätt har tillåtit eller ombett dig att göra. .  Det är helt enkelt en fråga om åsiktshierarki och den starkes rätt att forma och värdera sin omgivning efter behag. En osynlig, icke omtalad men ändå ständigt använd metod för att kringgå demokratin, ty den som är kväst och tiger, den samtycker.


Någon lär ha sagt att historien skrivs av segraren, vissst är det så.


Kommentarer
Postat av: Livegen

ja det är så med all typ av förtryck... jag har en vän som lever ihop med en person som trycker ner henne och har fått henne så hunsad att hon tiger...

Likadant försöker man nu skrämma de sjuka och svaga i samhället till tystnad...

2011-01-31 @ 13:11:31
Postat av: susanna svensson

Förr var det prosten och patron man skulle buga och niga för nu är det handläggarna på AF, FK eller SOC. Bara namnen på de förstryckande instutionerna ändras

2011-01-31 @ 13:17:26
Postat av: Berit Emanuelsson

Det är samma gamla patriarkat som kallar kvinnors verbalitet för kackel.

2011-01-31 @ 14:55:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0