Fas3 och fundamentalisterna


När du öppnade dina ögon i morse var det inte till din barndoms folkhems Sverige. Idag blir vi alltfler som inte ens vaknar upp till ett hem överhuvudtaget .

En gång i tiden kunde du också vakna upp på morgonen, känna dig sjuk och även vara sjuk… men så var det visst någon som vaknade upp på morgonen till OS-sändningarna på TV och gjorde teater av begreppet sjukdom. Nu finns det ingen sjukdom längre har man bestämt.

En gång i tiden kunde du bli uppsagd ifrån ditt arbete utan att ditt liv tvunget vändes upp och ner som på beställning.
Du sökte jobb och fanns där inget jobb så behövde du varken coach eller slavkontrakt, du fick istället ett nästan vanligt jobb med nästan vanlig lön och betraktades  faktiskt otroligt nog som en vanlig fungerande människa.  Det kallades beredskapsarbete och ledde ofta till riktig anställning… Men så var det någon som inte ville arbeta utan hankade sig fram mellan sin höga A-kassa på 90% och beredskapsarbeten i evighet.Så nu finns det bara arbetande arbetare och lata arbetslösa  har man bestämt.

Två  praktiska  modeller och schabloner för olönsamma, sköra och lata människor har man nu  skapat utefter denna nya människosyn. Dessa modeller är det meningen att vi skall ta lärdom av, se ner på.. och spotta på, många gör det också, vi är lydiga i Sverige.
Varför gör du det?  De styrande älskar dessa människoschabloner  och använder dem flitigt som verktyg för sin politik och sin införda devis:
”Det är arbetslinjen som gäller”. Dessa fem små ord är lika heliga och oantastliga som vilken sura som helst ur Koranen eller budord ur Bibeln. Ve den som ifrågasätter denna devis funktionalitet i vardagen och hur den fungerar tillsammans med olika högst påtagliga variabler som, tillgång till arbete, utbildning, ålder, hälsa… och så vidare.

”Marknad råder, tyst det är i husen..tyst i husen”… Så skulle man kunna säga, för att anspela på en kär gammal julvisa. Och tyst är det i husen hos folk som låtit sig köpas av marknaden, kanske du hör till de som låtit dig väl smaka av de mutor, läs jobbskatteavdrag, som sägs vara en ”morot och incitament för arbete”, men som väl i själva verket är en muta och verktyg för att sära medelklassen från samhällstegens lägre pinnar.  Den djupare meningen i fundamentalistegoismen är naturligtvis att hålla tukt och fason på befolkningen på de trasiga nedre pinnarna på samhällsstegen. De skall veta sin plats, vara tacksamma, lyhörda och villiga att rycka in när som helst, var som helst och till vilket pris som helst.  Ett jobb med månadslönen 16000 kr/brutto är idag hårdvaluta, för tio år sedan var det ett skämt.

Så är också tanken med den Jobb och Utvecklingsgarantin som införts för långtidsarbetslösa. Hur många frågor har inte framförts som skälig kritik mot det tre faserna 1,2 och 3, och hur många svar har getts på frågorna?
…Just det, inga alls. När du ber en byråkrat eller bokstavstroende människa om en förklaring om olika förhållanden så ger det sällan någon ”aha” upplevelse, icke heller när du ställer relevanta frågor om fas3 till regeringen. Nu är det tvärtom så illa att denna regering snarast verkar ha kombinerat byråkratisk stelhet med styvnackad fundamentalism. Det är arbetslinjen som gäller för så är det sagt och skrivet, amen.

Konstigt? Egentligen inte. Utan denna fundamentalism och ovilja att ens tala om sitt skötebarn JUG i allmänhet och Fas3 i synnerhet så… faller faktiskt hela JUG-bygget samman som det korthus det faktiskt är.
För vad händer om de tvingas svara på frågorna? Låt oss ta några exempel:

1. Ni säger att vi som befinner oss i Fas3 till stor del är sköra människor som befinner oss långt ifrån arbetsmarknade. Jag protesterar emot detta, men om vi leker med tanken att det är så.. hur försvarar detta  att ni då låter de människor ni kallar sköra förvaras i en miljö där de skall pyssla i kanske två år eller mer, med oskäligt låg ersättning och utan riktig semester? Bygger man upp en skör människas självkänsla på detta sätt?
Detta har ni inte ens försökt svara på.

2. Ni tar upp exempel på människor som trivs bra i Fas3 och kanske rent av har gått vidare till riktiga lönearbeten.  Sanningen är ju den att även Moammar Khadaffi kan hitta en hel del lyckliga och nöjda Libyer, eller hur? Var finns eftertanken och ödmjukheten i att faktiskt lyssna och ta till sig den kritik och den förtvivlan som alla andra långtidsarbetslösa känner? Var finns en enda rad om det faktum att endast en bråkdel av alla deltagare i fas3 går vidare till riktigt och avlönat arbete, med jobbskatteavdrag, den drivkraft som är så viktig för de lönsamma människorna men tydligen så betydelselös för människorna i fas3?
Har ni lyssnat ens en sekund på kritiken?

3. Ni säger att ingen har föreslagit något bättre än Fas3. Det påståendet är provokativt och visar på bristande lyhördhet. Hur många gånger har vi inte sagt att de gamla beredskapsjobben och plusjobben var åtskilligt bättre och hur många gånger har vi inte mötts av tystnad? De mest lyhörda av er, de som ändå uppfattat att vi nämner detta, påstår att skillnaden inte är stor.  Detta är helt felaktigt eftersom såväl beredskapsarbeten som plusjobb gav en betydligt bättre ersättning än vad Fas3 någonsin ger (högst 680 kr/dag, brutto), beredskapsarbetena gav även ny A-kasseperiod och övergick ofta i riktig anställning. Plusjobben gav dig även semester utan tvång att under tiden stå till arbetsmarknadens förfogan. Varför kan inte en Fas3-arbetare få semester i lugn och ro efter ett års pysslande?

4. Ni svarar ej heller på de frågor som ni får om de inlåsningseffekter som Fas3 innebär. På frågan om varför alla vägar till arbetsmarknadsutbildning är stängda för deltagare i Fas3 har ni som enda svar framfört att den möjligheten gavs i Fas1 och Fas2.  Har ni kontrollerat om detta stämmer med verkligheten? Jag kan säga er att den möjligheten har varit väldigt begränsad för många av de som får denna synpunkt serverad. I övrigt så ifrågasätter jag vari fördelen ligger att ta bort möjligheten till utbildning i Fas3. Är inte utbildning en investering som är tänkt att leda till arbete, alltså arbetslinjen?
Ni har också krånglat till möjligheten att arbeta deltid redan från allra första början av arbetslösheten. I övrigt så har ni lagt ner ett stort arbete på att försvåra möjligheten att jobba deltid och uppbära ersättning.  Varför?

5. Anordnaren av Fas3 platser får 5000 kr/månad för att ta emot problemet människa. Varför?
Svaret sägs vara att ingen annars skulle ta emot de arbetslösa. Vi sägs med andra ord göra betydligt större skada än nytta på våra arbets… förlåt.. pysselplatser. Ändå finns aktörer, livligt påhejade av exempelvis vår statsminister, som bygger upp hela sin verksamhet på Fas3-jobbare. Dessa skulle helt enkelt gå under utan tillgången till långtidsarbetslösa. Är det ingen av er som mår illa utav detta? Märkligt i så fall. Vad tror ni detta faktum betyder för självförtroendet hos alla de människor i Fas3 som ni kallar sköra?
Varje dag läser vi om människor som antingen skamlöst utnyttjas som gratis arbetskraft alternativt får sitta i meningslöst pyssel.  Ja, även om ni lyckas minimera detta  och anordna så kallade ”perfekta” Fas3 platser så kvarstår faktum. Någon annan tar de pengar som vi borde ha haft.


Vi vill inte ha Fas3, vi har gått så länge arbetslösa att vi är trötta ända in i vår själ på detta. Vi vill ha vårt liv tillbaka, vi vill ha en tjänlig lön, semester och kunna se framtiden an med tillförsikt. Är detta för mycket begärt?

6. En sista fråga. Beror er ovilja att svara på: Ointresse, ovilja eller okunskap?

 


Kommentarer
Postat av: Akademiker

Läst artikeln och undrar varför skall man välja mellan pest eller kolera för ?För de just vad detta är valet mellan sk plusjobb eller fas3 är skrämmande. Eller dessa välfärdsjobbDags att tänka till lite Vi riktiga svenskar vill inte ha tillbaka skit såsom plusjobb skall det vara jobb skall det vara jobb med riktig avtal riktig löner för att vi skall kunna försörja våra barn kunna få ta ett lån för kunna bli av med den höga hyran kunna spara undan till pension kunna laga våra tändersluta Jamsa tramsa

2011-04-15 @ 16:47:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0