(L)JUG den värdelösa garantinJag är placerad i arbetsförmedlingens så kallade Jobb och Utvecklingsgaranti, närmare bestämt i Fas 3, slutstationen på mångas arbetsliv. Inte ens en återvändsgränd som tidigare regeringars åtgärder var med stämplingsperioder varvat med beredskapsarbete... Nej, en slutstation i ekonomisk misär och hopplöshet, i synnerhet om man har passerat de 50.

Jobb och Utvecklingsgaranti... Vad står det för? Jag ser ordet garanti och kommer osökt att tänka på alla prylar och tjänster som har x antal års funktionsgaranti.

Jag funderar vidare... Om något har en garanti så borde någonting garanteras, funktion eller tjänst, eller hur?
Således är Jobb och Utvecklingsgarantin ett löfte som man kan lita på, för nog kan man väl ställa högre krav på en garanti utfärdad av regeringen än vilken lågpriskedja som helst?

Alltså borde jag vara trygg i förvissning om både jobb och utveckling när jag tar del av jobb och utvecklingsgarantin. Har jag fog för det? 

Nu har jag och många, många andra människor passerat Faserna 1,2 och tagit del av ett år i Fas 3 men en stor majoritet av oss kan konstatera att vi fortfarande saknar jobb och utveckling, snarare är det så att vi känner oss lönlösa och avvecklade.

Jag ställde följande fråga till arbetsförmedlingen på Facebook:

Hur gäller garantin i Jobb och utvecklingsgarantin? Vad är det som garanteras och inom vilken tidsrymd? Vem är ansvarig för att den garantin uppfylls och vart vänder sig den som tycker att varken garantin om jobb eller utveckling har infriats? Det är väl inte bara ett tomt ord?

Svaret jag fick var:

Som du redan säkert vet så finns det inga andra än arbetsgivarna som kan garantera ett arbete, däremot skall Arbetsförmedlingen verka för att tillsammans med den arbetssökande hitta lämpliga aktiva insatser som gör att individen utvecklas och närmar sig ett eventuellt arbete. 

Vi har alla olika förutsättningar varför det inte i vår tidsrymd finns någon bortre gräns för hur länge man kan ta del av jobb- och utvecklingsgarantin. 

Namnen på de olika arbetsmarknadspolitiska programmen har över tid förändrats men ändå haft ett gemensamt syfte, att genom olika insatser föra arbetssökande och arbetsgivare närmare ett arbete.

Vad skulle du välja att kalla det som idag omnämns som jobb- och utvecklingsgarantin?

Kontakta din arbetsförmedling/arbetsförmedlare om du känner att du behöver ytterligare stöd i ditt arbetssökande.”


Man har alltså utfärdat en garanti som det inte finns minsta täckning för annat än möjligtvis gratisjobb utan lön som därigenom banar väg för en utveckling av diverse psykiska tillstånd.
Är detta de så kallade jobben och den utvecklingen som avses?

Ja, just ja... Jag fick ju frågan vad jag ville kalla Jobb och utvecklingsgarantin som den är idag..
Tja.. närmast sanningen vore att lägga in samma brasklapp i namnet som gäller i förhållande till verkligheten. Alltså, Låtsad Jobb och Utvecklingsgaranti, med den nya förkortningen, LJUG.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0