Ignoransen och Fas 3


Massmedia blir en allt viktigare maktfaktor i samhället och fungerar som en blåslampa på de flesta makthavare när drevet går. Detta har vi sett på nära håll, inte minst under detta år när Håkan Juholt i princip "jagades till döds" av mediadrevet.

Tidningar har stor makt oavsett om de är i pappersform eller på nätet, och det som står där på löpsedlarna, blir ofta "inne", skapar opinion hos Svenssons och blir till sist också det som politiker tar fasta på när de formar sin politik.

Därför kommer då de missförhållanden som media ignorerar till förmån för populära företeelser som skvaller, nakenchocker och massmördare, självklart ur fokus hos Svenssons och blir därmed också ointressanta för toppolitikerna som endast försöker "känna av" var opinioner finns att vinna.

I åratal har vi arbetslösa som befinner oss i arbetsförmedlingens Jobb och Utvecklingsgaranti, Fas3 (sysselsättningsfasen) försökt fånga medias intresse för vår situation genom insändare och grupper i Facebook.

Tyvärr har detta gett ett alltför magert resultat i förhållande till den stora skandal som vi upplever att åtgärden är. I synnerhet vi som passerat 50+ känner en befogad oro över att riskera få sluta vårt arbetsliv genom kanske 10-15 års lönlös förvaring i väntan på pensionen.

Visserligen har såväl riksdagsmän i oppositionspartierna som oppositionsledarna Juholt och Löfven fört fram att Fas3 bör avskaffas och föralldel, även tidningar och TV/radio har lite förstrött rört vid Fas 3, men detta är inte nog!

Vi anser att frågans betydelse förminskats i förhållande till vad åtgärden i praktiken står för.

Fas 3 står för: lönlöst arbete, inlåsningseffekt, social och ekonomisk utslagning, illojal konkurrens mm.
Inte minst Inslaget av förnedring är högst anmärkningsvärt, där deltagaren/arbetaren i Fas3 går till jobbet/sysslan varje dag med ett minusvärde på 225 kronor, den summa som går till anordnaren för att täcka de kostnader som anses uppstå för varje deltagare.

Detta minusvärde är signalen till mig är att jag, oavsett vad jag gör, så skapar jag betydligt större kostnader än vad jag är lönsam. 

De flesta socialt fungerande människor mår dåligt utav att vistas i Fas 3 och att dagligen konfronteras med lönearbetande människor som har andra, helt väsensskilda förutsättningar på såväl sin arbetsplats som fritid, sedan kan de vara hur trevliga och tillmötesgående de vill. Är inte detta ett socialt och ekonomiskt utanförskap då vet inte jag vad det är.

Därför anser jag och många med mig att Fas 3 är arbetsmarknadspolitikens största skandal i modern tid och att det är medias skyldighet att föra fram detta i ljuset på ett objektivt sätt. De få gånger tidningar tar upp Fas3 så är det oftast i reportage, där någon stolt och innovativ anordnare visar fram sin verksamhet som något odiskutabelt gott där man ”tar hand” om de arbetslösa, frälser dem från passivitet och utanförskap samt ger dem ”något att göra” och ”ett socialt sammanhang”. Baksidan på Fas 3 tas sällan eller aldrig upp.

Arbetslösheten i sin helhet tas visserligen upp titt som tätt men då fokuseras oftast ensidigt på ungdomsarbetslösheten, ytterst sällan tas problemet med äldre arbetslösa upp trots att problemen där är lika stora, med andra speciella ingredienser som åldersrasism, fysiska hinder, svårigheter att flytta eller studera osv.
Även där pågår hos politiker ett enkelspårigt, teoretiskt käftande och bollande med statistik om vem som är mest skyldig och varför, kryddat med floskler och generaliseringar.

Där ute någonstans, långt ifrån arbetsmarknadspolitikens finrum finns vi som lever i själva arbetslösheten. Vi ignoreras eller förlöjligas som passiva, kräsna och lata. Ingen lyssnar på oss och aldrig tas problemet med ersättningar och lön upp, trots att den ekonomiska biten är den mest centrala frågan, för vem vill arbeta lönlöst... inte jag, vill du?


Kommentarer
Postat av: T Lindholm

Jag tror inte det händer ett jäkla dugg, förrän Alliansen är Utröstade med rötterna från Rosenbad..!
Det hjälper tydligen inte med ett Riksdagsbeslut ens en gång, som skulle stoppa alla nya rekryteringar till Fas:3 förra året dessutom..!

2012-09-13 @ 21:37:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0