Konsten att välja fel kö...Att välja rätt här i livet, vad det än må vara, är inte det lättaste, det tror jag de flesta är överens om … Det är minst lika svårt att välja fel… i alla fall om det är fråga om att välja den kö som går långsammast, oavsett om det är köer till offentliga toaletter eller kassaköerna i livsmedelsbutiken.
Varför i hela världens namn skullen någon medvetet vilja välja den långsammaste kön?
Jo, alla svenskar tycker om att ha något att gnälla över, så jag antar att även Du vill det och då är den stillastående kön något av ett guldkorn… Ja, eftersom jag är något av en auktoritet med en osedvanlig och medfödd talang inom området så är just Du verkligen att gratulera som får möjlighet att förkovra dig i området genom Benfreds hörna. Häng med här!

Så du tror att det är enkelt… bara att ta den längsta kön med de mest överfulla vagnarna?
Fel, fel, fel! Nej, det finns fler faktorer att ta hänsyn till.

 

Magkänslan
Är du stressad? Har du en tid att passa? Är du nödig? Ja, då ska du låta din instinkt välja och då brukar det till 99% bli rätt kö… den långsammaste.

 

De olika kassörskorna
Innan du väljer kö, ta en noggrann kontroll av vem som sitter där. Det finns 5 olika grundtyper av kassörskor, låt oss ta en närmare titt på dem…

 

·         Moderliga Svea. Hult leende 60-åring, ständigt beredd att ge goda och välmenta råd till sina kunder vare sig de vill eller inte. – Vet du att om du köper 10 falukorvsringar så får du den elfte 2 kronor billigare… Jaaa, det blir ju pengar det också. Vackert väder vi har idag, och hur mår släkten?
Moderliga Svea = Ett bra val

·         Fjortis-Fia. Tuggummituggande nybörjare som egentligen vara någon annanstans… Asså, Florida… eller … asså… varsomhelst va! Men nu är hon här och Du tror att det är självklart att du ska välja hennes kö och fastna där riktigt länge medan hon kämpar med att dra rabatter, skilja mellan äpplen och nektariner och försöka förstå vad gamlingar säger. Dålig idé! Varför? Jo, när Fjortis-Fia tycker att det börjar bli lite ”sugigt” och när hon dessutom ser sitt ex i kön så får hon helt enkelt ”damp” och anropar personalrummet och Bitter-Lisa (se kassatyp nr 3) som får avbryta sin kafferast och rycka in för att trassla ut kvittoremsan och den krånglande kassan. Bitter-Lisa går på adrenalin och då går det fort…
Fjortis-Fia=Ett dåligt val

·         Bitter-Lisa. Har jobbat 20 år i samma butik. –Var det så här livet blev? Varför avbröt jag mina studier när jag träffade den där åsnan? Det kunde ha varit annorlunda… Jag kunde ha haft pengar, en villa i Spanien och vara gift med en läkare… Nu får jag nöja mig med att hantera växelpengar, bo i ett slitet kyffe och umgås med en jubelåsna…
Bitter-Lisa är ständigt frustrerad, hatar sitt jobb och avreagerar sig på tomater, gurkor och fläskfiléer. Ve den som försöker rätta henne med synpunkten, att mjölken inte kan kosta 109 kr… Hon arbetar vansinnigt fort!
Bitter-Lisa=Ett dåligt val

·        Loja-Leffe. –Öhh, hur har jag hamnat här egentligen? Ähh va f-n skit samma…
Jo, det är sant, Leffe vet verkligen inte hur det gick till, och han bryr sig inte heller. Leffe är 20 år och lever endast på helger, de helger han är ledig. På jobbet stängs strömmen av och reservaggregatet slås på, det räcker för att sätta sig på sin plats och tja…
Du får inte tro att Leffe är oartig, det är bara så att Leffe måste spara på sin energi tills nästa lediga fredag. Ja, men han sa ju faktiskt –Öhhh, vilket betyder: - Hej på dig… men alltså… hade du inte kunnat ta nästa kassa? Ähhh, skit samma… men kan du skanna av det här själv tror du?
Nej, nej. Du får inte tro att Leffe somnat eller slutat jobba bara för att inget händer. Det är bara så att kassan eller kortläsaren lagt av och Leffe sitter och funderar på om det är dags att kalla på hjälp eller nåt sånt.
Leffe kan fortfarande inte skilja på en gurka och en squash.
Loja-Leffe= Ett mycket bra val

·         Perfekta Anna. Är en overklig och sällsynt figur men som finns i de flesta butiker. Agerar precis som i en reklamfilm om Colgate fast man bytt ut ordet tandläkare mot kassörska. –Jag är inte bara kassörska, jag är mamma också! Det är naturligtvis alltid trevligt med trevliga kassörskor, men känns lite ”spooky” också, (vad menas? Vad vill hon egentligen?) När Bitter-Lisa fått ilskeslag och sjukpension, Fjortis-Fia hamnat i barnsäng och blivit den nya Bitter-Lisa och Loja-Leffe hittat en mer lönsam karriär någonstans i kosmos… Ja, då övergår Perfekta Anna så sakteliga till att bli Moderliga Svea.
Perfekta Anna=Ett mycket bra val, det tar tid att vara trevlig och informativ.

Kunderna
Vem ställer du dig helst bakom i en kö om du vill stanna där riktigt länge, bakom Hulda med sin falukorv med rabattkupong eller bakom Curre och Gittan släpande på en överfull varuvagn och på väg till campingen i Rättvik? Du tycker att det är ett självklart val… Nå, låt oss se…
Hulda går alltid till Moderliga Sveas kassa när hon kan, Curre och Gittan råkade just idag hamna hos Bitter-Lisa.
Curre och Gittan är hyper idag. –Currreeee, hör du mig? Nu går jag och packar kassarna, vi behöver nio stycken… Hör du det? Vi måste sno oss om vi ska hinna checka in i tid.
Gittan rusar till andra sidan kassan, Curre har redan kastat över kassarna. Bitter-Lisa retar sig på deras dialekt och med knyckiga rörelser sliter hon åt sig varorna i rasande takt.

Under tiden… utbyter Hulda och Moderliga Svea artighetsfraser och minnen med varandra.
– Kommer du ihåg när Melker levde? Det var nog 1969…

Under tiden…
- Curreeee!!! Kom du ihåg att tjacka mackor till ikväll?
Gittan inväntar inte svaret utan kastar ifrån sig varorna, rusar tillbaka in i butiken och sliter åt sig de färdigbredda smörgåsarna… det tar exakt 23 sekunder.


Under tiden…
- Jamen Hulda lilla…den här rabattkupongen gäller inte den här sortens korv utan en annan, Korvmakarns.  Jag hämtar en sån åt dig istället…

Under tiden rullar meloner, tomater och konserver i ett hetsigt tempo dirigerat av tempostarka storstadsmänniskor på en avkopplande semester, samt en sammanbiten kassörska som tänker låta hämnden gå ut över en stackars jubelåsna ikväll.

Under tiden…
- Va, är de där körven? Ä dä så den sir ut? Nämen det är ju den som är alldeles för salt…
- Ska du ha Rotlunds Falukorv istället då?
Frågar Moderliga Svea.
Hulda tänker och överväger ett par minuter och bestämmer sig så sakteliga för att kika på den och Moderliga Svea går och hämtar Rotlunds Falukorv.

Under tiden ringer Gittans mobil, det var barnen i bilen som började bli otåliga. Med enhandsfattning vispar Gittan ner varorna i påsarna, samtidigt som hon lyssnar på deras jämmer och Curres rop om huruvida de verkligen hade fått med räkorna i varukorgen…
- Har vi reeekorna? Curre älskar räkor.

Under tiden…
Hulda blir nostalgisk och tummar eftertänksamt på Rotlunds Falukorv…
- Tänk… Melker han tyckte så mycket om den här korven… men då fick man den paketerad i papper… Körvarna blir så svettuga i plasten…

Under tiden… börjar bottnen i Curres och Gittans varuvagn kunna skönjas.
-Curreeee! Nu får vi sno oss hörru! Vi har gått över tiden nu…

Tiden… den rör inte Hulda och Moderliga Svea, och nu ska Hulda betala och halar fram en enorm Smålandsbörs…
- Jag har med mig lite skrot idag, säger hon och tömmer raskt ur den vid kassan…Enkronor, femtioöringar, gamla 25-öringar, norska mynt och en gammal knapp från en damkappa, allt till ett värde av 56 kronor och femtio öre, rullade ut över disken… En hel del rullade ut över kanten och ner på golvet.
- Ojdå, ojdå! Säger Moderliga Svea. –Idag var det visst ruljangs på affärerna! skojar hon. Sen böjer hon sig ner och plockar upp Huldas mynt som vid det här laget spritt sig runt över ett ganska stort område i butiken. Knappen från damkappan stoppas upp utav Gittan som kickar till den med stor precision så att den hamnar vid Moderliga Svea som blir översvallande och uppriktigt tacksam.

Finalen!
Så öppnar Gittan och Curre slutligen bildörren… Likt porten till helvetet så öppnas dörren inte bara till en bil som väntar på att fyllas av nio kassar… Nej, den öppnas till ett inferno…

Under tiden så har Moderliga Svea räknat till de 22 kronor som korven kostade i reda mynt…
- Har du poängkort Hulda?
- Vaförschla? Poängkort? Jaha, ett tocket…. Hulda börjar treva i sin handväska…

Utanför butiken far Gittan och Curre iväg i sitt rullande inferno på väg till en skön och avkopplande semester…

Efter ytterligare 5 minuter så tackar Hulda för sig och Moderliga Svea tar sig an nästa kund, är det möjligen Du?

Till sist
Som Du märker så är jag en stor auktoritet på området att välja fel kö… Men… fråga mig inte hur man väljer rätt kö, det har jag ingen aning om…

 
Foppas fot (44 700 träffar på google...)


Om Lapplisan ger din bil en bot
eller den kvaddas, blir till skrot
Om en ovän sänder hot
Ja, allt i världen går dig emot
vad är väl det mot Foppas fot?

Traditionens maktJag står och tittar på ett fundament från en majstång, den är fast förankrad i marken och har varit så under långt tid trots att ingen på många år använt den. Midsommarfirandet finns kvar i byn men har av olika skäl flyttats till en annan plats, något som av många ansågs som ett brott mot traditionen, därför står fundamentet kvar där som ett utropstecken. Ingen törs rubba det.

Så, vad är en tradition? Enligt Wikipedia så är det en gammal sed eller bruk som förs vidare från generation till generation. De tenderar också att förändras över tiden i takt med att samhället förändras.

En sak är säker, traditioner viktiga som en trygghet och en sammanhållande faktor. Vi samlas tillsammans vid högtider, känner trygghet vid det invanda.  En stor del av vårt kulturarv har också bevarats tack vare traditioner.

Men…

När dör en tradition… kan den eller får den dö?   År 1087 gjorde sig kung Inge den äldre mycket impopulär genom att förstöra hednatemplet i Uppsala och dessutom ha fräckheten att hugga ned offerträden. Urgamla religiösa riter och traditioner med bland annat människooffer fick brutalt och respektlöst ge vika för något nytt och högst otraditionellt: kyrkor och Vite Krist.
Jag vet inte vad du tycker, men i alla fall jag ser det som positivt att den traditionen, hur traditionell den än var, inte fick leva vidare in i vår tid. Visst kan man väl offra sig för traditioner, men…

Andra traditioner som tack och lov brutits runtom i världen: Rituell kannibalism, gladiatorspel, häxtester med flera, alla hade de sina trogna fans i alla samhällsskikt, fans som blev mycket upprörda när de inte längre fick utöva sin tradition.
Ändå lever det kvar groteska rester av gamla traditioner, djupt förankrade i folk. Till exempel: Könsstympning, tjurfäktning, tjurrusning, hedersmord… Dessa riter som fötts och tagit sin början i okunnighet, men som inte får förändras på grund av traditionens makt, fundamentalismen.
Jag ställer mig frågan: När är en människa ond och när är hon hjärntvättad av rutiner och tankar som ”bara finns där” för att så skall vara?

Men…

Visst föds det nya… och trevligare traditioner!

Jag är uppväxt med Kalle Anka som tradition varje julafton, men jag misstänker starkt att det från början istället sågs som ett brott mot julfirandet att se på TV.
Från början var det något fantastiskt med TV och tecknad film, men idag ser nog många på Kalle Anka varje julafton bara för att det är en tradition, man ”ska” göra det helt enkelt.
Alla traditioner har haft sin början, så även dansen runt midsommarstången … eller seden att ta in en julgran osv..
Hur många av oss vet varför vi gör som vi gör, skuttar runt en pinne, hoppar groda, går runt sjungande  i vita särkar med eld i håret alternativt dumstrut, eller klär på ett träd en massa krimskrams?
Vad är skillnaden? Allt är bara en fråga om tid och perspektiv.

Så varför skrev jag det här torra stycket?
Dagens stränga fundamentalist-traditionalister läser ändå inte bloggar, de står lika orubbligt nedstoppade i myllan som fundamentet,  fundamentalisternas fundament.


LövkaosSå har det blivit augusti och det innebär naturligtvis nya prövningar för vårt av farsoter och väder härjade land. Ryssvärmen, myggen, fästingarna, getinginvasionen, det baltiska ovädret och åskchockarna hörde sommaren till, men vad kan vi vänta oss av hösten? Jo, jag kan redan idag ge er höstens rubriker, som kommer att konkurrera med den sega valrörelsen.
Fågelinfluensa, svininfluensa, Honkonginfluensa,  Ryssvinter, Ryssvärme, Baltiskt oväder… Nu kommer Rysshösten!

Rysshösten snart över Sverige!
Enligt prognoser från SMHI, trafikverket, socialstyrelsen, sierskor och Svensson så kommer stora delar av landet redan inom de närmaste dagarna att drabbas av fläckvis lövfall. Enligt säkra källor så kommer uppemot 100 procent av löven att falla innan december månad och förorsaka kaos och stora svårigheter att överhuvudtaget vistas utomhus. En klass 1 varning har redan utfärdats över norra Norrland och inom den närmaste tiden kommer en sådan att gälla för hela landet. Den ledande experten inom lövfällning,  Alrik Lönnblad hävdar med bestämdhet att lövfällning är ett fenomen som kommit för att stanna. – Ja, vi får nog lära oss att leva med detta, i dagsläget finns det inga effektiva sätt att förhindra lövfällningen.

Stanna inne om du absolut inte måste gå ut, detta gäller särskilt kortvuxna personer som riskerar att försvinna i lövmassorna. Lönnlöv innebär också en reell kvävningsrisk ifall man råkar få dem över andningsvägarna. Undvik att ta bilen och om du ändå måste ta den, se till att du har en liten mobil lövsug till hands.


RSS 2.0