Traditionens maktJag står och tittar på ett fundament från en majstång, den är fast förankrad i marken och har varit så under långt tid trots att ingen på många år använt den. Midsommarfirandet finns kvar i byn men har av olika skäl flyttats till en annan plats, något som av många ansågs som ett brott mot traditionen, därför står fundamentet kvar där som ett utropstecken. Ingen törs rubba det.

Så, vad är en tradition? Enligt Wikipedia så är det en gammal sed eller bruk som förs vidare från generation till generation. De tenderar också att förändras över tiden i takt med att samhället förändras.

En sak är säker, traditioner viktiga som en trygghet och en sammanhållande faktor. Vi samlas tillsammans vid högtider, känner trygghet vid det invanda.  En stor del av vårt kulturarv har också bevarats tack vare traditioner.

Men…

När dör en tradition… kan den eller får den dö?   År 1087 gjorde sig kung Inge den äldre mycket impopulär genom att förstöra hednatemplet i Uppsala och dessutom ha fräckheten att hugga ned offerträden. Urgamla religiösa riter och traditioner med bland annat människooffer fick brutalt och respektlöst ge vika för något nytt och högst otraditionellt: kyrkor och Vite Krist.
Jag vet inte vad du tycker, men i alla fall jag ser det som positivt att den traditionen, hur traditionell den än var, inte fick leva vidare in i vår tid. Visst kan man väl offra sig för traditioner, men…

Andra traditioner som tack och lov brutits runtom i världen: Rituell kannibalism, gladiatorspel, häxtester med flera, alla hade de sina trogna fans i alla samhällsskikt, fans som blev mycket upprörda när de inte längre fick utöva sin tradition.
Ändå lever det kvar groteska rester av gamla traditioner, djupt förankrade i folk. Till exempel: Könsstympning, tjurfäktning, tjurrusning, hedersmord… Dessa riter som fötts och tagit sin början i okunnighet, men som inte får förändras på grund av traditionens makt, fundamentalismen.
Jag ställer mig frågan: När är en människa ond och när är hon hjärntvättad av rutiner och tankar som ”bara finns där” för att så skall vara?

Men…

Visst föds det nya… och trevligare traditioner!

Jag är uppväxt med Kalle Anka som tradition varje julafton, men jag misstänker starkt att det från början istället sågs som ett brott mot julfirandet att se på TV.
Från början var det något fantastiskt med TV och tecknad film, men idag ser nog många på Kalle Anka varje julafton bara för att det är en tradition, man ”ska” göra det helt enkelt.
Alla traditioner har haft sin början, så även dansen runt midsommarstången … eller seden att ta in en julgran osv..
Hur många av oss vet varför vi gör som vi gör, skuttar runt en pinne, hoppar groda, går runt sjungande  i vita särkar med eld i håret alternativt dumstrut, eller klär på ett träd en massa krimskrams?
Vad är skillnaden? Allt är bara en fråga om tid och perspektiv.

Så varför skrev jag det här torra stycket?
Dagens stränga fundamentalist-traditionalister läser ändå inte bloggar, de står lika orubbligt nedstoppade i myllan som fundamentet,  fundamentalisternas fundament.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0