Lokalsinne... vad är det egentligen?


Jag har alltid varit fascinerad av och förundrat mig över hur våra flyttfåglar kan hitta vägen mellan sina övervintringsplatser och häckningsplatserna, men jag är minst lika imponerad av hur majoriteten av mina medmänniskor direkt och utan tvekan kan hitta vägen till och från olika platser, både utom och inomhus efter endast ett besök.

Jag hör nämligen till den grupp av vilsna individer som inte kan acceptera att det som var en uppförsbacke när jag gick hemifrån på något oförklarligt sätt förvandlats till en nedförsbacke på vägen hem.

Ni som begåvats med ett mer eller mindre utvecklat lokalsinne, redan från födseln kommer aldrig att begripa oss som förmodligen är i total avsaknad av det.  Jag kommer däremot aldrig att förstå era luddiga vägbeskrivningar och ni kommer aldrig att förstå att det inte är av nyfikenhet på era sovrum som gör att jag går åt fel håll när jag frågar efter vägen till toaletten.

Ni kommer heller aldrig att förstå hur jag kunde hamna i källaren på varuhuset när jag i själva verket försökte hitta ut… eller hur jag till min oerhörda förvåning konstaterade att man hunnit mura upp en vägg och ställt dit en kopiator tvärs över korridoren på utgången från arbetsförmedlingen under den korta stund jag var på besök hos förmedlaren.

Ni kommer heller aldrig att begripa hur det är möjligt att gå vilse på en snitslad löpslinga eftersom någon dåre sprungit före och lagt om stigen och knutit om banden så att jag inte bara hamnade åt fel håll utan även i fel län innan jag upptäckte grannlänets busskyltar när jag efter några svettiga timmar kom ut på riksvägen.

Framförallt kommer ni aldrig att kunna smälta det faktum att när ni tror er säga:
-Det är enkelt, du kan inte hamna fel. Kör bara rakt fram 2 korsningar och sväng till höger så ser du det gula huset,

... så betyder det i själva verket:
- Det är en stor utmaning att hitta rätt, och du kommer att irra runt i timmar och fråga minst 3 personer om vägen innan du hittar fram. När du tror att du kört rakt fram i 2 korsningar så har det tillkommit en liten återvändsgränd som jag förbisåg, normalt vållar det inget större besvär för den som har ”sinnet” och bara kan vända om samma väg, men du käre vän, kommer att svänga åt fel håll i korsningen på vägen tillbaka och hamna i en helt ny stad med massor av gula hus och möjligheter. När du till sist hamnat rätt och med bilen parkerad en kilometer bort så är tyvärr mötet avslutat sedan två timmar och du har nästa stora utmaning framför dig, var är bilen? Du har två timmar på dig att hitta den innan parkeringstiden gått ut.

Trial and error är tyvärr det som gäller för oss utan lokalsinne, så snälla ni där ute: måla inte om huset, byt inte kontor eller flytta på möblerna tills nästa gång jag kommer…

Hallå! Var finns min GPS?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0