Skarpögd eller skumögd det är frågan...

En tanke slog mig när cairnterriern Nisse sin vana trogen vädrade en villig hundtjej tvärs över hela byn…

Skulle jag verkligen vilja ha ett sådant luktsinne?... och strax hade jag min vana trogen låtit tankarna fara iväg i hjärnkontorets ödsliga vindlingar, hur skulle det vara att äga superskarpa sinnen?

Så nu ställer jag frågan till dig, skulle du vilja ha supersinnen?  Känna dofter lika starkt som Nisse när han vädrar löptik…
Se lika skarpt som höken …. Höra lika bra som ugglan…. Ha superkänsel, kanske rent av ett sjätte sinne… helt enkelt ha egenskaper som en superhjälte?

Frestande? Det skulle onekligen ha både sina för och nackdelar, åtminstone vid en flyktig tanke, men om vi nu fördjupar oss i sinnlighetens värld…

Luktsinne
Om vi tar luktsinnet först så skulle fördelen vara att du aldrig skulle riskera att stoppa någon skämd mat i din mun och som hälsovårdsinspektör skulle du vara oöverträffad, inget snusk skulle gå din näsa förbi… men That’s it, där slutar fördelarna.
Eller skulle du verkligen vilja känna sommarens alla dofter mångdubbelt starkare… skämd mat, svettiga armhålor, hundlatriner, offentliga toaletter eller kommunala komposttunnor dagen före tömningen?


Syn

Men höksyn då, skulle det inte vara fantastiskt nyttigt att utan förstoringsglas eller kikare kunna se minsta smutskorn, fluglort, eller rynka?  Nej, jag tänkte väl det … Fast med en sådan synskärpa skulle du förstås kunna bli en oöverträffad avsynare eller syslöjdslärare om ambitionerna finns…


Hörsel

Superhörsel?  Inget skvaller skulle gå dina öron förbi och du skulle bli en levande och efterfrågad informationscentral och mycket efterfrågad som medarbetare hos såväl Anticimex som Säpo för avlyssning av ohyra. Men vill du verkligen höra allt vad grannarna säger om dig, eller roar sig med om nätterna? Vill du megatydligt höra om dina försummelser hemmavid eller på jobbet?


Känsel

Superkänsel kan säkert vara bra om man tycker om du gillar smärta, vem vill känna sig knockad av att en fjäril landar på kroppen?


Sjätte sinne

Men ett sjätte sinne måste vara oerhört bra eller hur, tänk dig att i förväg veta vilka nummer som dras på lotto, eller känna av precis alla spöken och andar som trängs runt dig i soffan?  Ja, naturligtvis vet du också när det är dags att en vecka i förväg beställa tid hos tandläkaren innan din tandvärk brutit ut, för att inte tala om när det är dags att ta farväl av dina vänner och beställa träfrack, annons och kanske rentav en liten marmorduva…


Slutsats

Min slutsats blir att det inte är helt fel att vara lite nästäppt, skumögd, lomhörd, duven och avtrubbad, egenskaper som förtjänstfullt nog oftast blir allt bättre med åren.

Det enda sinne som enligt mig behöver vara extra skärpt för att stå ut i denna världen är nog vansinnet, vilket inte minst den här texten understryker.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0