Hjälten "Skyldigheter-Jajamänsan"


Alla har vi våra föredömen, skyddsänglar eller hjältar, någon som man kan ha som ledstjärna i livet och kanske rent av uppleva som en trygghet och tillflykt här i livet.

Gud, Jesus, Buddha, Allah, Martin Luther King, Elvis, Michael Jackson, Palme, Robin Hood, Ayn Rand, Påven, Björn Borg och så vidare i all oändlighet.

Nu har det dykt upp en ny hjälte vid namn Skyldigheter-Jajamänsan. Plötsligt så fanns den könlösa personen där.. först som en insändare i en liten lokaltidning och numer som föredöme och hjälte för moderata politiker som den osynlige hämnaren, de latas piska och alliansens ”bakom hörnet” polis.

Låt oss se närmare på Skyldigheter-Jajamänsans fanclub. Här har vi den som lanserade:
http://www.ericsoniubbhult.se/

Ericsson i Ubbhult är lite blygt smygförälskad i Skyldigheter-Jajamänsan och lägger in små brasklappar här och där.. jaja.. man vill ju inte sticka ut hakan alltför långt..

Sen har vi en nyfrälst Skyldigheter-Jajamänsan beundrare:
http://katarinabrannstrom.blogspot.com/2011/08/rakt-pa-svar-om-fas-3.html

Så här skriver Katarina Brännström (m) reservationslöst beundrande:
”....
Rakt på - svar om fas 3 !
Ibland är det skönt att läsa "vanligt folks" insändare och svar. Här är ett gott exempel på ett svar till någon som klagat på fas 3, infört i Borås Tidning idag. Klicka gärna på bilden och läs texten!
Tack kollegan Janne Ericson för att du lagt ut detta på din blogg! ...”

Självklart så beundrar hon denne hjältemodige, könlöse Skyldigheter-Jajamänsan, varför skulle hon inte?
I Skyldigheter-Jajamänsan har hon en perfekt hjälte som gör livet så mycket lättare för henne, vare sig Skyldigheter-Jajamänsan till och med är hennes eget alter ego eller inte.

Visst är man ”rakt på” och hjälte när man paketerar ihop samtliga medmänniskor i Fas3 till en grå, lat, gnällig, oattraktiv och dum jätteklump, samtidigt som man rekommenderar rättslöshet, samhällstjänst och skriver under med könlöse Skyldigheter-Jajamänsan?

 

Visst är man ”kreativ” som politiker när man tar hjälp utav, och låter Skyldigheter-Jajamänsan agera supersköld när man vill nå ut med sitt egentliga budskap? Nu kan man glädjas åt artikeln och njuta av förnedringen av arbetslösa med sina meningsfränder men ändå i mån av behov och vid konfrontation hävda att man bara vill visa ”vad vanliga arbetare tycker”.

//Bengt Fredriksson


Ur krisen med grisen


Reinfeldt säger: Nu gör vi som grisen
äter oss igenom hela denna krisen
Men Reinfeldt säg mig, har du nån idé
hur man tuggar sig ut ur Fas 3?
För visst är det lättast bete sig som svin
med pengar till lyxkrog och vin?Direktör Fas morgonbön.


Att ha anställda blir alldeles för dyrt
därför genom förmedlingen jag hyrt
ett stycke prima praktikant
så löste jag budgeten elegant

Aldrig mer kontrakt med lön
tack Gode Gud som hört min bön
och tack Fredrik och alliansen
som ger en stackars dirre chansenMedan taket rasar in

tjalle

Man ska inte kunna leva gott på A-kassa eller aktivitetsersättning enligt alliansens arbetslinje, dessa skall endast fungera som omställningsförsäkringar under tiden man är arbetssökande. Alltså en slags nödpeng eller försörjningsstöd.

Nu uppstår en hel rad av frågetecken..
Var går den övre tidsgränsen för en omställningsperiod, finns den? … eller är tiden från vår födelse en omställningsperiod till döden?

Vilken alliansversion av verkligheten är den korrekta: Den som med bestämdhet visar på att ingen som vill arbeta behöver gå arbetslös mer än högst 3 månader… eller den som, för samma människor, varar 7..8..9 år eller längre.. där man placeras i Fas3 och arbetar för en ersättning som just motsvarar (och är tänkt att vara) en omställningsförsäkring?

Hur utbredd är uppfattningen att vi i Fas3 frivilligt har valt den typ av liv vi lever, med flagnande husfärg, stuprör lagade med silvertejp, bilar som rasar ihop, ångest över ekonomin osv?
I min värld är det antalet ungefär lika många som de som älskar att varje morgon slå sig själv i huvudet med en spikklubba.

Med andra ord, de som Fas3 vännerna anser vara representativa långtidsarbetslösa, de frivilliga som vill leva på bidrag, är en liten del av alla långtidsarbetslösa. Säg mig: Förtjänar dessa människor att trampas ner ytterligare i självaktning genom att man gör dem ännu fattigare, ännu längre ifrån ett normalt liv? Försvinner de fysiskt genom detta?  Hur mycket ni än önskar.. KNAPPAST!

De som däremot riskerar att försvinna fysiskt är alla de som inget hellre vill än att komma tillbaka till ett normalt liv men som klumpas ihop med socialt störda människor och vars bekymmer och frågeställningar totalt ignoreras eller förlöjligas, år efter år.. eller är detta en del av er lösning, att de hjälper sig själva att fysiskt försvinna?


Onkel Tom och AF

Idag tar jag med mig arbetsförmedlingens intervjufrågor bakåt i tiden med hjälp av en tidsmaskin, närmare bestämt till den amerikanska södern på 1800-talet. I likhet med dagens Sverige så fanns där också arbetare som ”stod lite vid sidan av” … eller skall vi vara så vågade att vi säger att de levde i utanförskap.. eller kanske rent av ta till det förbjudna ordet .. slaveri... Ja, så kan vi mycket väl göra, eftersom det på den tiden inte fanns något intresse av att dölja denna ”arbetsform”. Låt oss nu använda oss av arbetsförmedlingens genomtänkta och rättvisande frågor även här, för att påvisa slaveriets förträfflighet. Lyssna! De sjunger ju och verkar glada, bomullsarbetarna, men så får de ju också göra en motprestation för sin mat och göra samhällsnytta.

Vi börjar med att besöka en förtjusande liten bomullsplantage i Georgia där vi fått nådigt tillstånd av farmaren Southwall att intervjua trotjänaren Tom..

Fråga 1. från arbetsförmedlingens intervjufrågor om Fas3, ställd på nytt till bomullsarbetare Tom:

1.Hur bra är/var uppgifterna på din fas 3 ”sysselsättningsplats” anpassade efter dina behov?
Tom funderar... -Tja, min Herre har ju haft godheten att ta hänsyn till min höga ålder och låter mig slippa det tyngsta arbetet så ”Massa” har varit god mot mig.

2.Upplever du att arbetsuppgifterna är/var meningsfulla?
- ”Massa” har sagt att han inte skulle klara sig utan oss så nog är arbetet meningsfullt..

79 procent av alla intervjuade bomullsarbetare svara samma sak. Jag intervjuade 2 procent av samtliga bomullsarbetare.

3. Tror du att arbetsuppgifterna skulle ha blivit gjorda om du inte hade gjort dem?

Tom säger: -Nej.

4. Vem tror du skulle gjort dem?
Tom säger: -Någon annan ”nigger”.

5.Är du nöjd med fas 3 platsen?
Tom säger: - Ja, det måste jag säga. ”Massa” är snäll och slår oss inte och vi får äta oss mätta varje dag.


8 av 10 slavar svarade ungefär samma sak och behövde därför aldrig besvara frågor om eventuellt missnöje. De tjugo procent som ändå hade invändningar klagade bland annat på att de fick arbeta för mycket, blev piskade, kände sig ofria och andra bagateller. De var ju ändå en så liten minoritet och kan inte anses vara representativa för slavarna.

Sedan lämnar jag in intervjuresultaten till olika sydstatstidningar. Det blir perfekt för dom att kunna publicera resultatet med tanke på den kritik från nordstaterna som fick allt större spridning. Löpsedlarna nästkommande dagar lyder som följer: ”Orättvis kritik mot slaveriet”, ”8 av 10 slavar är nöjda ”, ”Slaveriet bättre än sitt rykte” och så vidare...

Det jag däremot aldrig kommer att få veta är hur bomullsslaven Tom på natten ligger och funderar över sitt liv.. Drömmer om starka fria män.. sin förfader hövdingen som hellre lät sig dödas än förslavas.. Han drömmer omöjliga drömmar... drömmar om frihet... Han hatar sitt slaveri, men det får vi aldrig veta.. och vem bryr sig, vi har ju bevisat att 8 av 10 slavar är nöjda med sitt liv.

Hade Lincoln ändrat sig efter denna fantastiska utredning månntro?
Jag tror inte det Lincoln var en intelligent man.


Lögn och förbannad dikt. Del 2.8 av 10 var visst nöjda med Jobb och Utvecklingsgarantin och Fas3 enligt arbetsförmedlingens egen undersökning.

Detta var frågorna som ställdes via telefonintervjuer:

 

1.Hur bra är/var uppgifterna på din fas 3 plats anpassade efter dina behov?

 

2.Upplever du att arbetsuppgifterna är/var meningsfulla?

* Noterbart är att 79 procent av deltagarna tyckte att arbetsuppgifterna var meningsfulla. Detta faktum har sedan förvanskats i media och genom arbetsförmedlingens försorg till att ”åtta av tio är positiva till Jobb och Utvecklingsgarantin”.

3. Tror du att arbetsuppgifterna skulle ha blivit gjorda om du inte hade gjort dem?

4. Vem tror du skulle gjort dem?

 

5.Är du nöjd med fas 3 platsen?


De som inte är nöjda, vad är de missnöjda med.
6. Vad är du missnöjd med? (Flervalsfråga )

*Sysselsättningen passar inte mig

-Får inte tillräcklingt stöd med jobbsökande

-Den ekonomiska ersättningen

-Anser att jag borde vara anställd

-För lite uppgifter att utföra

-För mycket uppgifter att utföra

-Ger dålig möjlighet till anställning efter fas 3

-Annat

* Mycket anmärkningsvärt är det faktum att den viktiga frågan om ersättningen hamnar som undernivå för de som är kritiska mot själva sysslan i Fas3. De som är nöjda med sysslan och placeringen men ändå är starkt kritiska mot Fas 3 och den låga ersättningen är redan utsorterade när frågan för ”De som inte är nöjda”, ställs.

 

7.Under hur många timmar har du under den senaste/sista veckan befunnit dig på fas 3 platsen?

8.Under hur många timmar hade du uppgifter på fas 3 platsen?

9.Ungefär hur många timmar ägnade du åt eget jobbsökande den senaste veckan?

10.Ungefär hur många jobb har du sökt de senaste 30 dagarna?

11.Har Af medverkat till att ordna möten mellan dig och någon arbetsgivare de senaste 30 dagarna?

12.Hur ofta bruka du träffa arbetsförmedlare?

 

13. Vad tycker du om det stöd du får från din arbetsförmedlare?


* Mina egna anmärkningar i fet stil.

Källa: Arbetsförmedlingens Återrapportering 2011 Fördjupade analyser 2011-08-01

http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.60698af7130ff01284080002593/fordjupade-analyser-2011.pdf


Slutord:

Med ovanstående anmärkningar plus ett i övrigt undermåligt underlag för undersökningen (endast 2 % av de inskrivna)

anser jag att man absolut inte kan gå ut med att 8 av 10 är nöjda med Fas3, det är ju som att fråga ett fåtal fängelsekunder om anstalten där de inhyses upplevs som okej och därefter vid jakande svar dra slutsatsen att alla fängelsekunder trivs bra med att sitta i fängelse.

Att först i efterföljande frågor särskilja de som upplevt sin Fas3 syssla som negativ från de som trivs med själva sysslan är ju fruktansvärt amatörmässigt och en logisk kullerbytta.

Jag kan ta mig själv som exempel. Jag trivs mycket bra med själva min syssla i Fas3 men tycker att jag får en usel ersättning för mitt arbete. Jag skulle därmed ha hamnat bland de 80 procent nöjda fast jag i praktiken är mycket negativ till Fas3.


Lögn och förbannad diktIdag är jag förbannad, ledsen och bedrövad... Bedrövad över den undersökning av arbetsförmedlingen som visar att 8 av 10 anser sig vara nöjda med Jobb och Utvecklingsgarantin med Fas 3 inbegripet.

Är det verkligen så? Skall jag kasta in handduken och känna mig nöjd med att jobba full tid för en halv ersättning? Uppenbarligen, enligt undersökningen så är de allra flesta nöjda med detta, för annars skulle följaktligen inte 8 av 10 kunna vara nöjda med en ersättning som i princip är en halv normal lön .. eller.. hur ställdes frågorna egentligen?

Syftet med denna undersökning kan aldrig ha varit att pejla en opinion bland arbetslösa utan snarare att lugna densamma samt slå undan fötterna på all opposition och förnedra alla kritiker.
Nu har arbetsmarknadsminister Hillevi Engström jublande redan konstaterat till TT.

"... Arbetsförmedlingens rapport stärker arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms övertygelse om att grunderna för jobb- och utvecklingsgarantin är riktiga och att arbetslinjen är det som gäller. Det säger hon i en skriftlig kommentar till TT..."

Detta kommer hon nu att idissla om och om och om igen.. och slå dessa 80 nöjda procent i ansiktet på alla som ifrågasätter Fas3.. göra alla kritiker till gnälliga kverulanter.

 

Vilka är det då som är nöjda med Fas3?
Jag misstänker de som närmar sig pensionen och är nöjda med att slå sig till ro i Fas3 ett eller ett par år innan dess.
Vilka fler? Här får jag svårt att få ihop det.. Rik make... Nej..

Kan frågorna vara fel ställda?
Jag har inte sett dem men misstänker att de är vinklade så att man får frågan ifall man trivs med sysslorna och om de verkar meningsfulla och inte huruvida man tycker att villkoren i övrigt är acceptabla.

Jag kan skratta, gråta eller bli förbannad över att alla mina argument emot Fas3 i en handvändning sopas under mattan av arbetsförmedlingen som därmed väljer att slå dövörat till för oss arbetslösa istället för att konstruktivt lyssna på kritiken och vidarebefordra till ansvarig regering.


Jag är förbannad.

Jag är heligt förbannad.

Jag är förbannad över att som 50 åring tvingas att leva med en ständigt krympande ekonomi samtidigt som jag faktiskt utför ett fullgott arbete.

Jag är förbannad över mitt eget land behandlar mig och ser mig som en kriminell bara för att marknaden ser mig som något slags överblivet material där såväl funktion som bäst före datum ifrågasätts.

Jag är förbannad över att mitt eget land, mitt eget folk, mina förtroendevalda politiker inte orkar, vågar eller vill lyssna på den kraftiga kritik som man nu dragit en löjets slöja över genom vinklad statistik.

Jag är förbannad över att jag inte ser något slut på det här.. förbannad över ett hus som behöver sin översyn.. förbannad över hur hopplöst allt verkar..

Förbannad över att man vid 50 års hederligt liv inte kan få en smula värdighet de sista 15 åren i sitt arbetsliv.


Förbannad över lögn och förbannad dikt.

RSS 2.0