Fasansfyllda Limerickar no 1


En utsatt man ifrån Nacka
fick måslort på obredd macka
Hans tacksamma blick
Till skrattmåsen gick
Ja, för bidragen skall man ju tacka..


En driftig svensk europé
Har slavar som bästa idé
Sa, nu blir det sug
på folk ifrån JUG*              
och särskilt dom från fas 3


*Jobb och Utvecklings Garantin

En göbbe från Göteborg
vars idol hette Anders Borg
blev arbetslös, böjd
och fick skatten höjd
så den Anders blev göbbens sorgEn man ifrån Vikmanshyttan

blev visad till samhällsnyttan
och där i fas 3
han sin chef fick se le
Åt slantar i anordnarbyttan

 


Fallen från arbetslinjen

Djup och mörk är gropen där jag vistas
Högt där ovan kan jag skönja ljus…
sorl och skratt, glada melodier
Jag vet hur där är, jag har varit där
men den hågkomsten gör ont
Alltför ont.

Fan kommer på besök ibland
Hånar mig, ber mig att klättra på stegen han slängt ner
Jag klättrar…
Ibland når jag ganska högt innan stegen brister
men oftast redan på första steget.
För varje nedslag jag gör
blir gropen djupare.
Jag ger dig mina gåvor säger Fan
Skam och skuld.

Fan, han kan sin sak..
Ger löften som han bryter
Hopp som släcks
Lögnen är hans och girigheten
Kärlek, icke.

Högt där ovan, i ljuset jag knappt ser

finns alla de andra
De har sina kontrakt
skrivna i vitt eller svart
Gropen ser de ej
Den är täckt av rikedomens matta
Fan han kan sin sak


Är du ängel eller djävul
Du som tar upp mig till ytan ibland
Låter mig leka i ljuset och höra sången?
Väcker hoppet som sedan släcks
när du sorgset skakar ditt huvud
när leken är slut.

Kvar finns jag där i mörkret
hängande vid gropens kant
i väntan på att den skall brista
Säg mig, hör du mitt ordlösa skri
när jag åter handlöst faller mot botten?

Ängel eller djävul?

Det skymmer alltmer min kära
Ljuset kan knappt skönjas längre
Mörkret känns alltmer naturligt
Kylan klär mig bättre än värmen
Ty djup och mörk är gropen där jag vistas.BFFas 3, fogliggörandet


”Det blir mer lönsamt att arbeta och lättare att anställa
Från den 1 januari 2007 införs ett särskilt jobbavdrag som tydligt gör det lönsamt för låg- och medelinkomsttagare att välja arbete före bidragsförsörjning”

(Ur alliansens budgetproposition 2006)

Förolämpning från högsta ort
Lägg särskilt märke till orden, ”att välja arbete före bidragsförsörjning”…
Det man säger är otvetydligt att arbetslösa väljer bidragsförsörjning framför att välja arbete, som om det fanns ett val… som om vi arbetslösa dagligen nekar  jobb som vi erbjuds…

Varför reagerar vi inte hårdare på dessa ord? Varför tar de flesta utav oss stillatigande emot den förolämpningen och kränkningen?
Märk väl att dessa ord och denna människosyn kommer från vår folkvalda regering och  inte ifrån våra otaliga, anonyma belackare på internet.

Vad vill regeringen säga med detta? Kanske är denna förolämpning från regeringen  en rest från den människosyn som  rådde bland gångna tiders auktoriteter bland de högre stånden, adel, präster och borgare?  Jag tycker mig nämligen i alliansens politik kunna se  en gammaldags fostrande och luthersk bestraffning av de människor som måste hållas fogliga och lydiga överheten.Visst kan vi här också se likheter med skamvrån och örfilen som delades ut till den  ”lata” och obegåvade eleven när farfar var ung?  Tanken verkar inte alltför långsökt för när man läser de åsikter om bidragsparasiter som förekommer i insändarspalter, framförallt på webben. ”Latoxarna skall lära sig veta hut och göra rätt för sig”, jag då förstår man att den lutherskt stränga filosofin lever kvar djupt i vår svenska folksjäl, även bland dem som knappast skulle hört hemma i den gamla tidens aristokratiska salonger.

 

Det högsta målet, fogliggörandet
Intressant är att själva bestraffningen, fogliggörandet,  i sig verkar vara ett långt högre mål för regeringen än att hjälpa själva människan tillbaka till ett arbete, för inte tror väl regeringen att man genom olika slags repressalier kan få människor tillbaka till arbetsmarknaden?  Inte tror man väl seriöst att hundratusentals människor frivilligt väljer att leva i ekonomisk och social misär, att de måste trampas på och utsättas för psykisk och ekonomisk press för att ”välja” något annat? Jag lämnar svaret på den frågan öppen till den som vill svara.

 

Metoderna, fasorna
Metoderna man använder för att bestraffa oss arbetslösa är i många fall djävulskt raffinerade, som om man mitt i all denna till synes tanklösa idioti, hade en slags slutlig lösning på problemet  ”olönsam människa”.


Tag detta med fasorna som exempel. Med fasorna menar jag de tre olika faser som ingår i jobb och utvecklingsgarantin.  Smaka på ordet garanti förresten, menar man verkligen att man garanteras antingen ett jobb eller någon typ av utveckling? Jag tycker att det låter som ironi, då verkligheten oftast resulterar i avveckling snarare än utveckling.  En garanterad avveckling.

De två första faserna 1 och 2 skall bland annat ge praktik eller utbildning och eventuellt  coachning. Hur många av de arbetslösa har överhuvudtaget fått någon egentlig, handfast hjälp i de två första faserna? Hur många har istället blivit informerade om de knappa resurser som finns och att de inte är prioriterade för att gå en utbildning, som i och för sig inte ens finns?

Sen har vi den sista fasen, Fas 3 eller den fasansfulla trean som den numer folkkärt kallas, som trots växande kritik ändå tycks få leva kvar som slutstation på arbetslivet för ett snabbt växande antal långtidsarbetslösa.
Här skall de arbetslösa, som det heter, göra samhällsnyttiga sysslor som ej får konkurrera med på marknaden befintliga arbeten. Alltså pyssel sysslor.  Med andra ord ett led i idén, trampa på, förminska.

Här får man i bästa fall leva på aktivitetsersättning, högst 680 kr/dagen före skatt, många har betydligt sämre. Fas3 pysslaren har ingen semester, utan endast 20 dagars frigång med plikt att vara tillgänglig för arbetsförmedlingen.

 

Är det någon som ser ljuset i tunneln?


Trivsam tvångspyssla?
Vad är meningen med denna vistelse i Fas3?  Skall den ge oss arbetslivserfarenhet? … kontakter? …meriter?  …eller vad?
Endast ett  försvinnande litet antal av de som går in i ”evigheten” Fas3 kommer ut därifrån och till ett fast lönearbete. Rätta mig om jag har fel.

Luktar det bestraffning? Jag tycker det.

Vi har alla ingredienser i häxbrygden,  arbetsläger (pysselläger),  skuldbeläggelse och inlåsning.

Är detta sanningen eller ljuger, överdriver jag?

Visst finns det många som trivs i detta fas3, det är jag medveten om och det finns naturligtvis pysselsättningar och placeringar som i sig själva kan vara trevliga likt en stunds nonsensprat utan mål och mening.

Men som jag sagt så många gånger förut så fanns det även slavar i amerikanska södern som trivdes med sin ägare och som till och med återvände till denne efter befrielsen, därför att de inte klarade av att leva som fria.  

Kan detta faktum försvara slaveriet?
Försvarar detta faktum arbetsmarknadspolitiken och själva idén bakom  fas3?

Svaret är Nej, Nej NEJ!!!

Kampen går vidare.


RSS 2.0