De förnöjda käppsättarna


Skillnad på sysslor och villkor
Debatten om Jobb och Utvecklingsgarantins omdiskuterade Fas 3 går ofta över styr, särskilt när man inte gör skillnad på själva sysslorna och på villkoren för människor som placerats i Fas 3.

Precis som det finns trivsamma såväl som otrivsamma, reguljära arbetsplatser så finns det givetvis bättre och sämre placeringar i Fas3. Ofta försvaras därför Fas3 som ett eller flera exempel på trivsamma placeringar med meningsfull sysselsättning. Nogsamt undviks varje form av resonemang kring ersättningsnivåerna för alla dessa långtidsarbetslösa människor.

Nöjda familjeförsörjare?
Exempel på nöjda Fas3 placerade går alltid att hitta, ofta är det personer med ett eller ett par år kvar till pension, eller har en make med god inkomst. Hur många Fas 3 placerade under 60 år är nöjda med sin ersättning? … Hur många familjeförsörjare hittar du som ivriga försvarare av Fas 3?

Kanske är just du placerad i Fas 3 och är nöjd med din ersättningsnivå och övriga villkor i Fas3. Jag klandrar dig inte, men kanske skall man besinna sig innan man går ut i media och gör ner all kritik mot Fas 3. Du kanske trivs på din placering och det är inget fel med det, även jag trivs mycket bra på min Fas 3 placering… MEN (och här är jag benhård).. min placering, mina sysslor ÄR INTE samma sak som begreppet Fas 3! De flesta sysslor som idag genomförs i Fas 3 har antingen tidigare genomförts som betalda arbetsuppgifter eller genom mer förmånliga arbetsmarknadsåtgärder (plusjobb eller beredskapsarbeten med lön).

Fas 3 däremot ÄR just de usla villkor som allt fler människor får upp ögonen för, ofta när de själva eller någon anhörig hamnar där.

Villkoren
Villkoren är bland annat dessa för 36 timmars heltidsarbete (4 timmar är avsatta för jobbsökning):

En ersättningsnivå: 223 – 680 kr dag före skatt (något jobbskatteavdrag har man ej i egenskap av ”nästanjobbare”.) Tjänstepensionspoäng tjänas ej in, med andra ord, i bästa fall en halv ordinär arbetarlön.
Till anordnaren av Fas 3 platsen utgår däremot 225 kr per dag och person, avsett som ersättning för att ta emot en Fas 3 person.

Semester i egentlig mening finns ej, däremot en slags frigång i högst 20 dagar under arbetsförmedlingens uppsikt. Skulle någon ha en slant undanstoppad sedan tidigare och vilja åka utomlands så går det inte för sig, du måste finnas inom räckhåll även om du har jobbat flitigt på din Fas3 i ett helt år.

Att räkna upp fler finesser i Fas 3 är onödigt, det räcker konstatera att ingen av de villkor som arbetsmarknadens parter genom åren kommit överens om gäller i Fas3.

Svaret på all undran och alla frågor till myndigheterna är alltid: Du är ej anställd, du är placerad.

Jämför dessa villkor med plusjobb eller beredskapsjobb och säg mig sen om Fas 3 är jämförbart med dessa. Inte kan väl ni Fas 3 kollegor vara omedvetna om detta?

Sätt ej käppar i hjulet!
Det kan inte nog poängteras: Jag trivs på min Fas 3 plats, med arbetskamrater och sysslor, men inte med villkoren och ersättningarna som utgår i Fas 3, lika väl som lärarna kanske trivs med sitt yrke men inte med den lön som utgår. Ändå behöver de i likhet med lönefolket förmodligen inte kallsvettas när postbilen kommer med vanliga hushållsräkningar.

Slutord: När ni Fas 3 kollegor går ut i media och okritiskt hyllar Fas 3 så skjuter ni inte bara er själva i foten utan ni sätter käppar i hjulet för krafter som faktiskt står på er sida.

 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0