AF och skammenVad är det som sker på Sveriges arbetsmarknad idag egentligen?
När jag som Fas 3 deltagare vill ha ut min aktivitetsersättning så tvingas jag fylla i en timrapport där i princip varje andetag jag gör måste vara korrekt ifyllt. Har jag arbetat? Har jag varit frånvarande? Och så vidare.. Inget lämnas åt slumpen. Även min handledare får blanketter att fylla i där han tillfrågas om vederbörande har varit på sin sysselsättningsplats.

Ordning och reda kan man tycka..

Då kan ju vän av ordning också tro att samma öppna kort skall gälla även för den myndighet och den regering som ligger bakom underverket Fas 3, eller hur?

Icke sa Nicke.. Här pågår fiffel och båg på högsta möjliga nivå bakom den mästrande fasaden.

I dagarna cirkulerar det hemliga listor på Fas 3 anordnare från arbetsförmedlingarna i Göteborg och Skåne på Facebook. Läs bloggen: FASORNA

Varför är de så hemliga?

V
erksamhetssamordnaren inom Arbetsförmedlingen i Göteborg/Halland är minst sagt bekymrad över att listorna nått dagens ljus: - Det är ju interna saker som inte får bli offentliga säger han.
Här: på sidan Solrosupproret, kan du läsa ännu mer om listorna.
Riksdagsledamoten Josefin Brink (V) ifrågasätter hemligstämplingen av listorna
- Varför vågar inte alla anordnare stå för att de sysselsätter människor i FAS3? 

Ja det kan man onekligen fråga sig. Vad är det som är så känsligt med dessa listor egentligen.. Vad är meningen med att dölja dem?

Kan det möjligen vara för att slippa skylta med att dessa:

Trädgårdsarbetare, personer inom vården, Idrottsplatsvaktmästare, Friskvårdsassistenter, Lagerarbetare, Administrativ assistenter, Cafébiträden, Lokalvårdare, Köksbiträden, Marknadsförare, Webbansvariga, Snickare, Lantbrukare, Djurskötare, Värdinnor, Butiksbiträden, Förskoleassistenter, Klassmorfäder, Administratörer.... med flera
får utföra riktiga och ibland kvalificerade arbeten utan skälig inkomst, utan riktig semester, utan tjänstepension utan i princip allt som den löneanställde har i sitt avtal?

Man kan ju i och för sig förstå att man vill skydda dessa skammens listor från dagens ljus och granskande kritiska ögon.

Av reaktionerna att döma så blev det också verkligen starka reaktioner på dessa listor när de väl kom till allmän kännedom, och nu även från seriösa företag och organisationer som dels upplever illojal konkurrens, men även också känner solidaritet med de som tvingas leva under de orimliga ekonomiska förhållanden som Fas 3 har att erbjuda.

Enligt arbetsförmedlingen så är kraven på sysselsättningsplats följande:

Sysselsättningen får inte innebära konkurrenssnedvridning eller vara ordinarie arbete. Sysselsättning kan bestå av uppgifter som annars inte skulle bli utförda och som kan ses som kvalitetshöjande


Om detta överensstämmer med verkligheten så skulle exempelvis Redbergslid klara sig lätt som en plätt utan de 50 Fas 3:or man tar emot. Alla dessa administratörer, assistenter, butiksbiträden mm.. i Fas 3 runt om i landet, de skulle kunna gå hem i morgon dag utan att betydde ett dugg... eller hur? ... hrmmm...

 

Är det så att vi bygger upp ett beroende hos föreningar och diverse arbetsgivare/anordnare av ett aldrig sinande tillflöde av långtidsarbetslösa från Fas3?

Kan det vara så att vanliga seriösa arbetsgivare på grund av besparingsskäl istället använder sig av en Fas trea som finns på plats istället för att anlita exempelvis en IT-konsult?
Någon som kokar en soppa åt en kyrka.. som lagerarbetare.. som lärarhjälp?
Det finns ingen ände på vad man kan göra med sina Fas treor..

Håller vi på att ta död på en stor sektor av tillfälliga lönearbeten, sommarjobb, vikariat, projekt mm.. till förmån för den svällande svulsten Fas 3?

Jag tror det.

Till er alla fattiga kommuner, församlingar och föreningar som ser er räddning i Fas 3 vill jag bara säga en sak. - Skall er verksamhet räddas och bekostas av samhällets mest utsatta och fattiga?
Följdfråga: - Känns det bra?

Kanske dags att istället punktera svulsten Fas 3 och införa lite mänsklig respekt och värdighet på arbetsmarknaden?

 


Kommentarer
Postat av: Steina

Tack!

2012-09-04 @ 12:29:44
URL: http://www.quickroot.wordpress.com
Postat av: vallesmamma

Mycket bra skrivet! Min sambo är i Fas3. Han får ut minimum i aktivitetssersättning. Han vill ha anställning men blir bara ratad och hänvisad till Fas3. Hur får detta pågå?

2012-09-04 @ 14:52:17
URL: http://metrobloggen.se/egenblogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0