Riksdagens skamlösa gojor


I snart två års tid har jag på min sysselsättningsplats i Fas 3 arbetat med en sökbar flexibel databas för tonsättningar, gjort förbättringar till den och registrerat. Varje dag har jag troget åkt till mitt arbete och gjort mitt jobb precis som alla andra som arbetar i Sverige oavsett om de får lön eller annan slags ersättning.

En gång i tiden hade jag ett fast arbete som datatekniker på Sveriges Lantbruksuniversitet i Garpenberg. Nu är jag 52 år och knappast något högvilt längre på arbetsmarknaden, det får jag acceptera. Värre är tanken på att jag kanske tvingas leva på ett lågt aktivitetsstöd de resterande åren fram till pensionen. Pensionen.. ja, den vågar jag inte ens tänka på.

Nu kan man tänka att detta är illa nog men man kan tydligen aldrig förnedras nog i det ”nya folkhemmet” för nu kan man ta del av det som sägs i vår Svenska Riksdag om Fas 3 detta nådens år 2013.. så här långt har vi kommit i människosyn, inte mycket verkar ha hänt sedan vi lärde oss göra verktyg av sten.

Det här är ett exempel på vad riksdagsledamoten Hanif Bali (m) säger i riksdagen som svar till Hillevi Larsson (s) angående  interpellationerna 2012/13:225 och 242 om villkoren i fas 3:

”...Sedan ska vi veta att det är fråga om en problematisk grupp. Det är människor som har varit arbetslösa länge. När det gäller ersättningar är det någonting som är viktigt att komma ihåg när man pratar om dem som är i försörjningsstöd, nämligen att de oftast inte är det på grund av att de haft ett arbete och sedan inte blivit kvalificerade och hamnat i försörjningsstöd. Oftast är det människor som aldrig ens har haft ett arbete. 

Då spelar det ingen roll vilken socialdemokratisk magi du sysslar med, med ingångsvägen in i a-kassan, sätt att få in människor i a-kassa och kunna leva längre på den eller höjda a-kassenivåer. Det spelar ingen roll, för det här är människor som aldrig haft en fot inne på arbetsmarknaden. Det är klart att det blir problematiskt för dem att hitta en försörjning förutom försörjningsstödet..

 Vad är detta för människosyn? Anser sig Hanif Bali vara en slags högre stående, intelligentare och mer bildad människa än de som hamnat i Fas3? Snacka om att vara på tunn is.

Och så här säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m) och detta har vi hört ett antal gånger förut av henne. Tröttnar hon aldrig att dra fram samma argument hela tiden?


... Människor hamnar inte i sysselsättningsfasen utan vidare, utan då har det gått en väldigt lång tid. De som är i sysselsättningsfasen har i genomsnitt varit arbetslösa i sju till åtta år. Under tiden innan ska de ha fått många insatser. Det kan handla om praktik, arbetsmarknadsutbildning, rehabilitering eller andra former av insatser. 

Då kan man ställa sig frågan: Vad gör man då när man trots alla dessa insatser inte har fått ett jobb? ..”

 Ehhh ... Vilka insatser?  Jag och många arbetslösa i Fas 3 med mig har inte sett röken av någon som helst insats från Af på vår väg till Fas3. Tvärtom har vi fått klart för oss om arbetsförmedlingens begränsade resurser.

 

Så vad säger ni Hanif Bali och Hillevi Engström.  Är det verkligen så att ni tycker att de allra flesta av oss i Fas 3 är suspekta, socialt missanpassade, lata individer med mindre värde som bör hållas i strama tyglar? Det är ju så ni verkar se på oss när man lyssnar på vad ni säger om oss. I annat fall borde vi väl behandlas med respekt och som fullvärdiga medborgare, eller hur?

 


RSS 2.0