Bli en ännu duktigare Fas 3:a?

Jag ställer mig frågande till oppositionens och LOs fanatiska fastklamrande vid arbetsmarknadsutbildningar som enda alternativ och väg ut ur Fas3.

 

För det första så måste det finnas rimliga chanser för den arbetslöse att få ett arbete efter avslutad utbildning, i annat fall så slösar man inte bara på skattemedel utan även på den arbetslöses tid och psyke. De som vid ett eller flera tillfällen låtit sig luras av någon/några utav de otal kursanordnare som florerade under förra regeringen, vet vad jag talar om. Lögn, girighet och förbannad dikt var vad vi utsattes för då. Finns det överhuvudtaget en arbetsmarknad i dagens Sverige som efterfrågar personer som tagit del av ett tänkt utbud av utbildningar på icke akademisk nivå?

 

För det andra så saknar jag från opposition och fack andra alternativ än just arbetsmarknadsubildningar. Var finns andra alternativ för 50 plussaren exempelvis?
Hur har LO tänkt hjälpa sina medlemmar där utbildning inte kan ses som ett alternativ?

När skall steget tas fullt ut till kamp emot den slavkultur som får ett allt starkare fäste i vårt land, där oavlönade långtidsarbetslösa tar över allt mer av det som tidigare var avlönat arbete och där människor från östeuropa lockas att jobba gratis åt hjälporganisationer för "praktik" dvs mat och husrum.

När otrygga 85 procentigt subventionerade och tidsbegränsade anställningar, timvikariat eller lejda jobb genom bemanningsföretag ses som de enda rimliga alternativen och som enda hopp för en allt större grupp människor, då har det banne mig gått för långt.


Visa lite större fantasi och ta tag i detta på riktigt NU!

Några förslag:

Inför en bortre skamgräns för hur länge en människa behöver gå arbetslös. Sedan erbjuds man ett individuellt anpassat, icke tidsbegränsat arbete inom offentlig sektor med justa villkor och lön, semester mm...

Dela på befintliga arbeten, kortare arbetsvecka. Alltför många tvingas jobba alltför mycket i hårt slimmade arbetsplatser.

Ta vara på och höj statusen på den mänskliga kompetens som redan finns! Har man levt X antal år har man förmodligen också lärt sig ett och annat i livet.

Finansiering? 
Börja med att fördela om pengarna som redan är i omlopp, exempelvis hos anordnare i Fas3, ta sen och räkna på de kostnader som snart kommer att skjuta i höjden för samhället om ni inte ens vågar tänka tanken.

 

Till sist:

Varför skulle jag som 52-åring känna mig lockad att stå inför ytterligare en käck Jesusgestalt i form av en kursanordnare, få ytterligare goda vitsord och känna mig nöjd... bara för att sedan finna att jag utbildat mig till en ännu bättre Fas 3 arbetare?


Kommentarer
Postat av: Virkmaja

Jag efterlyser ett alternativ till dem som inte vill/kan studera, KY-utbildningar eller ej, alla passar/vill inte plugga, men det måste finnas jobb för dem med. Sen så skulle jag vilja se enklare regler till att kunna starta eget, något liknande på UF-företagande på handelsgymnasiet - men bara om man är i typ Fas/Steg 2 eller 3.

2013-03-15 @ 12:24:49
URL: http://virkmaja.blogg.se
Postat av: anita

Hej jag har också länge efterlyst andra alternativ för oss över 50-55+ än utbildningar, jag vill ha ett jobb. Har klarat att arbeta utan utbildning sen -70 ¨då jag slutade skolan, har med andra ord livserfarenhet...man är inte fullärd bara för att man kommer från en skola...Undra också varför ingen fackl.org tar upp sånt, man hör bara utbilda och förkovra sig i studier. Studiemedel för oss då som passerat 55+ el man ska skuldsätta sig de sista åren för det... börjar tvivla på våra fackl.org. tyvärr...

2013-03-15 @ 17:44:42
Postat av: Susanna Svensson

Visst behövs det fler företag men inte fler frisör salonger, pizzerior, loppis/kuriosabutiker eller nått annat av de exempel där det råder en mycket stor överetablering. Det behövs startkapital under trygga villkor för arbetslösa med nya fräscha idéer när det gäller produkter och tjänster. Jag skickade ett förslag för några veckor sedan till samtliga riksdagspartier har hittils fått svar från S (personligt mail från Stefan, KD,C,M och FP. S,KD och C verkade positiva M skickade ett goddag yxskaft svar som man kan tolka hur som helst och FP var kritiska mot förslaget. här kopierar jag in mitt svar Hej jag har ett förslag på hur vi kan få fler jobb i sverige till på lite sikt ingen kostnad alls för staten. Detta genom en åtgärd riktad till långtidsarbetslösa som är berättigade till nystartsjobb under minst ett år och som samtidigt har en bra affärside. Dessa affärsideer ska vara nya och inte tidigare finnas på marknaden. Detta för att undvika karaoke och kannibalföretag. Om en långtidsarbetslös har en hållbar bra affärside startar staten ett AB och anställer den långtidsarbetslösa som företagsledare med nystartsjobb. Staten investerar de pengar som behövs för att få igång verksamheten. Företagsledaren har lägsta möjliga lön under de första 3 åren för att inte förlora sin ersättningsnivå i a kassan i fall att företaget inte bär sig. Vid eventuell vinst får nystartsjobbaren en bonus i form av aktier i bolaget motsvarande hälften av vinsten. Resten av vinsten går till staten. När nystartsjobbaren tjänat ihop så pass mycket vinst att nystartsjobbaren erhållit 51% av aktierna i bolaget säljer staten sina 49% till marknadsmässigt pris.

Med det här förslaget skulle vi få fler företag med nya fräscha idéer samt skapa många hållbara jobb för de flesta av dessa nystartade företag kommer att behöva anställa mycket personal.

Susanna Svensson

Det som fått mig att fundera ut det är är att jag har en bekant med en kanonbra ide som på skit skulle kunna skapa 50-100 arbetstillfällen men tyvärr är hon pissblack och långtidsarbetslös med totalhavererad privatekonomi.

2013-03-15 @ 19:46:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0