Försvarar ni Fas 3, Erikshjälpen?

 
Jag beklagar er oro för att det blir mindre pengar över till bistånd, samt att ni får färre medhjälpare. Däremot ställer jag mig helt oförstående till den närmast totala kallsinnighet ni visar mot alla de som idag arbetar åt er inom ramen för Fas3. Om man utgår ifrån vad som står i reportaget så säger Tomas Bjöersdorff bl.a. :

"– Det är oroande. Dels för den personal som berörs, dels för de som drabbas ute i världen om hjälpverksamheten minskar, säger Tomas Bjäresdorft som är verksamhetschef för Erikshjälpens second handbutiker."

Här talas det om personal som berörs och som tydligen gör ett bra jobb eftersom hjälpverksamheten förväntas minska rejält om arbetskraften försvinner... okej, vi fortsätter till nästa citat...

"– Vi arbetar med hjälpverksamhet och inte för att göra business som ganska många andra. Vi tar emot praktikanter som har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden, för att ge dem en andra chans att komma ut i arbetslivet."

Här har personalen plötsligt förvandlats till praktikanter som behöver handledning för att komma in på arbetsmarknaden. Vari består då er oro för en nedläggning av Fas3?

Jag ser det så här:

Antingen så utför era Fas treor ett arbete som är viktigt för hjälpverksamheten och då skall de ha en skälig lön som alla andra i er organisation om vi bortser från de ideellt arbetande. Inte skall väl en hjälpverksamhet byggas på andra människors utsatthet?

Eller... så har ni inget annat att förlora än det anordnarbidrag som emottages för x antal praktikanter som behöver mer hjälp än de kan ge tillbaka.

Erikshjälpen har sin grund i kristna värderingar. Att somliga av era butiker byter spår och bygger upp en från början helt ideell och beundransvärd verksamhet med hjälp av människor som inte har något annat val än att utföra gratis arbete ser jag som mindre lyckat.

Jag hänvisar till en av kristendomens viktigaste budskap:

"Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger. (Matt. 7:12, Bibel 2000)"

Varför gäller inte den regeln alla våra långtidsarbetslösa? Det finns duktiga och kompetenta människor som har befunnit sig i Fas 3 i kanske 5-6 år utan lön för sitt arbete, utan hopp om att komma in på arbetsmarknaden igen och med usel ekonomi.

Vill ni med andra ord själva placeras i Fas3.. eller era barn, barnbarn?


http://www.allehanda.se/allmant/angermanland/oro-hos-erikshjalpen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0