Nystartsjobb.. men sen då?

 

Det är inte bara arbetslösa i Fas 3 som känner hopplöshet utan även undertecknad som efter avslutat nystartsjobb i likhet med många andra människor, fortsätter bollas runt i denna enorma, svällande experimentverkstad som svensk arbetsmarknadspolitik har växt till.

Mer och mer experiment, men allt mindre trygghet och fäste på arbetsmarknaden för en växande grupp människor är den svenska modellen. 

Ta detta med de subventionerade anställningarna. Hur många långtidsarbetslösa har inte känt glädjen över att åtminstone komma till ett kortvarigt jobb med lön? En lön, under en aldrig så kort tid, ger förmodligen en stunds ekonomisk frist och kanske rent av mer långtgående förhoppningar åt många förmodat naiva som harvat runt i gratisjobbens Fas 3 några år.

Ja, men sen har vi livet efter lönen, då när du fått din klapp på huvudet, förbättrat statistiken men blir utsorterad igen. 

Alltför många av dessa nystartsjobb är som vi alla vet, korta anställningar som visserligen ger en ny a-kassaperiod, men lika förbaskat placerar tillbaka människor som plågats under kanske decennier i åtgärdskarusellen, på ruta 1 igen. 

Det är heller inte ovanligt att de under perioden med nystartsjobb haft en så låg lön att det ger dem ännu sämre inkomst under stämpelperioden än de hade i jobb och utvecklingsgarantin. 

När man efter något år i subventionerat arbete placeras tillbaka på ruta 1 igen så börjar karusellen på nästa varv... och förutom att du själv är ett par år äldre i åldersrasismens Sverige så har du en ännu mer föråldrad utbildning i bagaget. Tro nu för guds skull inte att du får hjälp till en ny fräsch utbildning i första taget, så att du snabbare får en chans att "komma på banan". Nej, du får vackert vänta i x antal år om du överhuvudtaget skall komma ifråga för någon form av arbetsmarknadsutbildning. Kanske placeras du på ett vuxendagis i väntan på Fas3 eller liknande gratispysslor istället, för det viktigaste är inte att du är rustad för arbetsmarknaden utan det är att du är sysselsatt, gör rätt för dig och inte går och slår dank. 

Nystartsjobbet då, ger det inte tillräckliga meriter för arbetslivet? Tja.. i gynnsamma fall är det naturligtvis så, men ofta så är dessa nystartsjobb icke meriterande arbeten som sorterar under samma kategorier där du hittar alla gratisjobben. Ena gången drar du en nitlott och får jobba för ersättning, drar du en vinstlott så får du lön ett år, exempelvis med röjningsarbete. 

Åtgärdskarusellen kallar jag det för.. den snurrar runt, runt i evighet, tills man antingen inte orkar hålla sig fast längre utan handlöst faller utanför, eller tills det är dags att stiga av p.g.a fattigpension eller eget dödsfall. 

Varför inte införa en riktig garanti för långtidsarbetslösa, där de efter x antal varv i åtgärdskarusellen kan lösa ut en försäkring i form av ett riktigt arbete? Man talar sig varm för en ungdomsgaranti men verkar fullständigt ignorera andra arbetslösa. Vem talar om situationen för oss 50+ på arbetsmarknaden?

Det är skillnad på att leva och att överleva.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0