Härskarteknik


Dessa fem punkter bygger på den norska socialpsykologen Berit Ås arbete om härskarteknik. Den kursiverade texten har jag själv lagt till när jag upptäckte att vi som bollas fram och tillbaka i åtgärdssvängen på arbetsmarknaden är rejält utsatta för alla fem punkterna… Det krävs styrka för att stå upp emot detta och alla politiker, tjänstemän och andra som varje dag gör sitt bästa för att förminska oss.

Härskarteknik inom arbetsmarknadspolitiken.
1. Osynliggörande. Exempelvis att tysta, ignorera eller marginalisera de som opponerar sig.
Vanligt när man ställer besvärliga frågor till toppolitiker och tjänstemän… föralldel även de som befinner sig snäppet under.

2. Förlöjligande. Exempelvis blir det ganska effektfullt om man byter ut orden ”kritik” och ”förtvivlan” till ”gnäll” och ”offerkoftabeteende”. Används flitigt emot kritiker av välfärdssystemet.

3. Undanhållande av information. Får vi verkligen veta allt som är viktigt för oss att veta.. eller finns det intresse av att vi hålls i ovisshet? Alla som försökt hitta verkliga svar på vad som egentligen händer och vad som gäller i de kommande eller befintliga arbetsmarknadsåtgärderna har all anledning att undra… Kanske är vi fogligare om vi tror det värsta?

4. Dubbelbestraffning. Allt inom arbetsmarknadspolitiken bygger på bestraffning. Om vi inte ställer upp på de olika programmen oavsett om det är vuxendagis, gratisarbete eller sitta och fylla i aktivitetsrapporter så straffas vi genom utförsäkring eller avdrag på ersättningen. Ställer vi däremot beredvilligt upp på allt så straffas vi av själva programmen genom att exempelvis utnyttjas som gratis arbetskraft eller meningslösa statister av lycksökare inom arbetslöshetsindustrin. Även sysslorna i sig på ett vuxendagis ( lära sig skriva CV för tionde gången, hälsa artigt etc..) straffar din självkänsla. En låg subventionerad inkomst inom ”hittepåjobbsektorn” och Nystartsjobb ger dig ofta en lägre a-kassa men leder sällan till något arbete… eftersom arbetet inte finns någon annanstans än i ”hittepåsektorn”.
(Hittepåjobb är jobb som inte skapats av arbetsmarknadens behov utan kan vara allt ifrån röjning av sly till totalt meningslösa sysslor, som luftvirkning, ommålning av nymålade stolar eller att skriva ditt livs historia)

5. Påförande av skuld och skam. Själva kärnan i alla regeringars arbetsmarknadspolitik bygger på att skuldbelägga alla arbetslösa. Ett gott exempel på detta är att man gradvis ökar det ekonomiska trycket genom nedtrappningen av ersättning till 65%. Enda anledningen till detta är att sätta pekfingret på den arbetslöse och säga: ”Seså, är det inte läge nu att ta ett jobb istället för att leva på bidrag?”… Det skall inte löna sig att göra avsteg från arbetslinjen. Detta är ett klockrent skuldbeläggande av arbetslösa i och med att en gradvis ökande ekonomisk bestraffning vore totalt meningslös om man inte ansåg att det låg en frivillighet bakom arbetslösheten. Du skall känna skam över att leva på bidrag istället för att ta ett arbete!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0