Åtgärdsoceanen
Det finns ett hav som heter Åtgärdsoceanen …  Jag vet det för jag befinner mig på fel sida om den. Det finns också ett land som heter Åtgärdslandet, där bor jag sedan lång tid tillbaka.

 

På andra sidan ligger Sverige där jag föddes och var fullvärdig medborgare tills jag en dag vaknade upp här på andra sidan av Svenska medborgarskapet. Jag har väntat länge på att få lämna tillbaka mitt medborgarskap i Åtgärdslandet.

Jag hatar Åtgärdslandet och dess regim men det är svårt att fly, oceanen ligger framför mig. Jag väntar ständigt på att den skall torka ut eller att den utlovade båt som kan föra mig över till andra sidan äntligen skall komma… Inget av detta händer. Båtar kommer nog då och då men kaptenerna på dessa har aldrig för avsikt att ta mig över till rätt sida utan bjuder istället på små åkturer längs strandkanten innan de vänder tillbaka. Du måste ange tillräckliga skäl för att få tillbaka ditt Svenska medborgarskap säger de… Fila lite på ditt CV, lära dig hälsa artigt och delta i Svenska för Arbetssökande.

 

Väsen som går under olika beteckningar, coacher, handledare med flera stiger upp ur oceanen då och då och leker livräddare… Kastar sänken förklädda till livbojar. Man säger att Östersjön är världens mest förorenade hav, men då har man inte sett Åtgärdsoceanen som är djup, full av skit och ständigt växer i omfång och volym.  Jodå, jag har varit på tillfälligt i Sverige flera gånger som gästarbetare med lön… korta vistelser har det varit men mera på låtsas än på riktigt. Projekt kallas dessa experiment för det mesta. Varför Sverige tar emot flyktingar från Åtgärdslandet som man ändå från början bestämt sig för att utvisa är för mig en gåta. Ibland har tanken på att simma på egen hand över oceanen funnits, men jag har aldrig varit simkunnig och förmågan blir knappast större med åren. Kallsupar har jag fått och jag har även sett medflyktingar gå under i vågorna… pissade på av Svenskar som stod på bryggorna och ropade ”bidragsberoende!”.. ” parasiter!”


Jag börjar bli trött och har väl nästan gett upp kampen att åter få leva som fullvärdig medborgare i mitt land. Jag har varit länge här nu i över 20 år. Förmodligen kommer jag att vara kvar här till arbetslivets slut, vad som då händer vill jag inte tänka på.


Några enkla rader av en flykting som ingen vill se eller höra talas om.


Kommentarer
Postat av: Hans Persson

Kan du ta det där igen från början och försöka vara lite mer tydlig så att folk fattar vad du menar. Tack!

Svar: Jag tänker inte skriva om hela texten. I korthet så jämför jag långtidsarbetslösheten med att vara flykting i sitt eget land. Att aldrig få känna sig som fullvärdig medborgare, ständigt ratas och ses bakom ryggen.
Benfreds hörna

2016-05-21 @ 11:22:19
Postat av: Carina

Hans Persson,
Jag tycker texten var helt klar, förstod precis. Men jag tycker du kanske kan förklara vad det var som du tyckte var oklart, för det förstår jag inte?

2016-05-21 @ 16:34:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0