Rekommendation: Jubel


Så nu är regeringen och allianspartierna snart överens om att höja pensionsåldern…. Halleluja ropar de partitrogna skarorna bakom sina respektive partiledare. Halleluja ropar jag också, en långtidsarbetslös 57-årig man, barnfödd i Sverige och passagerare i non-stop linjen åtgärdskarusellen.

2-år till, minst får jag glädjen av att sitta kvar i karusellen tillsammans med alla clowner som sköter karusellen och som hoppar runt och är så glada och lyckliga… Det bästa jobb vi haft, brukar de säga i samband med att de gör sina CV-trick med oss. Clownerna har verkligen humor, och det skall väl clowner ha. Vad sägs om att lära 50+ vikten av att betala sina räkningar… eller hur man ska ta i hand när man gör besök på en arbetsplats (när man ska ta ett jobb… arbetslinjen ni vet).

Clowner vill att vi skall pyssla, fila på ett papper där det står vad vi har gjort tidigare under vårt yrkesliv… Varje litet snurr på karusellen skall noteras… Fas3, alla möjliga och omöjliga praktiker och korttidsarbeten, samt alla s.k. utbildningar där det står att vi lärt oss söka arbeten och utvecklat oss själva. Min lista är typ 3 meter varav de första 10 centimetrarna är min förhistoria och behandlar det som man förr kallade för fast arbete.


Denna långa lista skall presenteras för arbetsgivare när vi med förutsatt rak rygg, självförtroende, intresserad blick, leende och med spänstiga steg fjädrar in i lokalen där vi skall "ta jobbet".  Vi skall tro på oss själva säger de. För att ytterligare befästa sina ord stoppar man in en 15 år gammal DVD med en utav dessa självförtroendepumpande och högljudda karriärcoacher som skriker i falsett: - Vaffö däääää! Den är ju så bra så bra säger clownerna och skrattar. Jag orkar inte skratta fast jag måste medge att situationen i sig själv är tragikomisk då jag sett -Vaffö dääää! två gånger tidigare på andra vuxendagis.

Två år till alltså i denna fantastiska pseudovärld lite på sidan av men ändå mitt i arbetslivet… mindre trygghet, mindre pengar, lägre status, men mycket mer ångest och förnedring. Jag kan väl inte annat än jubla över detta. Tvärtom rekommenderas jag att jubla eftersom jag är medlem i det socialdemokratiska partiet som tycker att detta är fina fisken rätt av. Kritisera (förlåt gnälla) vill jag inte, eftersom jag då genast betraktas som en avfälling från den rätta vägen, och det kan man väl inte vara… en icke bokstavstroende, ett svart får i sekten?

Nu ber jag de allra nådigste som vill oss, långtidsarbetslösa i allmänhet och 50+ i synnerhet, så innerligt väl… Jag ber er om att jag de sista två åren i karusellen, typ om 6-8 år skall få slippa fila på mitt CV och lära mig rätt uppförande… Kan jag inte istället få en rejäl genomgång hur det går till att överleva på den pension jag får när karusellen stannat. Eder trogne partimedlem och förtrogne understa undersåte.


RSS 2.0